22:30 06.05.2021

В ЄС готові обговорювати тимчасову відмову від патентів на вакцини проти COVID-19

3 хв читати
В ЄС готові обговорювати тимчасову відмову від патентів на вакцини проти COVID-19

Єврокомісія готова обговорювати рішення адміністрації США підтримати виняток із правил про захист інтелектуальної власності для вакцин проти COVID-19, але ще мають бути дискусії в Євросоюзі і у Світовій організації торгівлі, заявила офіційний представник ЄК Дана Спінант.

"Пропозиція США про відступ від авторських прав може бути частиною рішення (постачання бідних країн вакцинами - ІФ). Ми готові це обговорювати, як і інші прагматичні пропозиції", - сказала прес-секретар в четвер на брифінгу в Брюсселі.

Журналістів цікавило питання, чи означає готовність ЄС, який виступав раніше проти такої ідеї, обговорювати американську пропозицію, що його позиція змінилася, і чи не відбулося це під впливом заяви адміністрації США.

Приводом для дискусії на брифінгу став виступ раніше того ж дня глави Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн в Європейському університетському інституті Флоренції.

Вона, зокрема, заявила: "Європа експортує стільки вакцин, скільки приносить своїм громадянам. І щоб внести ясність, Європа - єдиний демократичний регіон у світі, який експортує вакцини у великих кількостях. Європейський союз також готовий обговорювати будь-які пропозиції, які дозволять вирішити кризу ефективним і прагматичним чином. Ось чому ми готові обговорити, як пропозиція США про відмову від захисту інтелектуальної власності щодо вакцин COVID-19 може допомогти в досягненні цієї мети".

Пояснюючи слова фон дер Ляєн, Спінант заявила: "Наша позиція наступна: ми готові оцінити, як ця американська пропозиція могла б дозволити нам досягти мети вакцинувати весь світ і забезпечити доставку вакцин в усі куточки світу. Ми готові обговорювати, розглядати, яким чином можливо просунутися в цьому напрямі. В очікуванні цього ми закликаємо всіх виробників вакцин у світі бути такими ж відкритими і справедливими, як Європейський союз, і експортувати якомога більше вакцин решті світу".

Прес-секретар сказала, що не знає, чи було якесь попереднє узгодження між адміністрацією США і керівництвом ЄС про можливість обговорення винятку з правил. Вона просила врахувати, що з часу заяви США не минуло й доби, і ця тема обговорюється поки тільки перші години.

"Європейські лідери, звичайно, будуть обговорювати все це - вакцини, вакцинацію тощо - під час майбутньої зустрічі в Порту (на неформальному саміті ЄС 7-8 травня - ІФ)", - зазначила Спінант. На її думку, можна очікувати, що в дискусіях акцент буде зроблено на цій темі.

Раніше повідомлялося про заяву генсека ООН Антоніу Гутерріша - він вважає правильним рішення США підтримати ідею про тимчасову відмову у світі від патентів на вакцини проти коронавірусу COVID-19.

В адміністрації США заявили, що підтримують ініціативу СОТ про тимчасову відмову від патентів на вакцини проти COVID-19. Передбачається, що такий крок може дозволити наростити виробництво вакцин у світі. Однак, як зазначають західні ЗМІ, виробники медичних препаратів не виключають, що відмова від патентів не призведе до такого ефекту.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА