11:52 19.04.2021

Мендель: Необхідно активізувати процес обміну утримуваними особами між Україною та ОРДЛО до Великодня

2 хв читати
Мендель: Необхідно активізувати процес обміну утримуваними особами між Україною та ОРДЛО до Великодня

Прес-секретар президента України Юлія Мендель заявила, що необхідно відновити до Великодніх свят процес обміну утримуваними особами між Україною і тимчасово окупованими окремими районами Донецької та Луганської областей у форматі "всіх на всіх", який заблокований з 2020 року.

"Є дуже багато пунктів, які потрібно виконати. Один із надзвичайно важливих процесів, який було розпочато ще в 2019 році, але який зараз, на жаль, заблокований, це обмін (утримуваними - ІФ) "всіх на всіх". Згадаймо, що скоро Великдень. Це хороший привід, щоб, можливо, активізувати процес обміну", - заявила Мендель в ефірі телеканалу "Дом", коментуючи робочий візит президента України Володимира Зеленського в Париж у п'ятницю, 16 квітня.

Президент України Володимир Зеленський 16 квітня на прес-конференції за підсумками робочої зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном заявив про необхідність виконання домовленостей, досягнутих лідерами "нормандської четвірки" на саміті в грудні 2019 року, зокрема про необхідність завершення обміну утримуваними у форматі "всіх на всіх".

Він зазначив, що Україна передала ОБСЄ списки утримуваних в ОРДЛО, чого не зробили представники тимчасово окупованих територій. Обмін, на його думку, можна було б здійснити до Великодня.

Як повідомлялося, наприкінці січня 2021 року омбудсмен Людмила Денісова розповіла, що процес односторонньої передачі Україні утримуваних в ОРДЛО українців триває, проте точна дата їх повернення невідома.

За її словами, з початку січня 2021 року кількість незаконно утримуваних громадян України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей зросла до 267 осіб, із них 226 - цивільні особи, зокрема 4 волонтери, 37 - військовослужбовців, 4 - представники добровольчих батальйонів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА