20:19 03.03.2021

Зеленський ветував зміни до закону про запобігання корупції в частині захисту викривачів

3 хв читати
Зеленський ветував зміни до закону про запобігання корупції в частині захисту викривачів

Президент України Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями закон "Про внесення змін до закону України "Про запобігання корупції" щодо впорядкування окремих питань захисту викривачів", який був ухвалений у парламенті 4 лютого 2021 року, повідомляє прес-служба президента у середу.

"Документом запроваджується функціонування Єдиного порталу повідомлень викривачів як бази даних, до якої вноситиметься повідомлена викривачами інформація про можливі факти корупційних або пов'язаних із корупцією правопорушень, а також інформація про осіб, які мають статус викривачів, серед іншого їхні персональні дані та інформація про стан і результати розгляду повідомлених ними можливих фактів корупційних діянь", - зазначають у прес-службі ОП.

Зазначається, що водночас із впровадженням зазначеного порталу цілі обробки даних про викривача законом не визначаються, не регулюються також питання обсягу даних, які вноситимуться до Єдиного порталу.

"Не визначено порядок захисту таких даних, випадки, підстави та коло осіб, яким надаватиметься доступ до них. Законом лише визначається, що Єдиний портал гарантує дотримання умов конфіденційності та анонімності, а також те, що держателем та відповідальним за його адміністрування є НАЗК", - повідомляють в Офісі президента.

Там наголошують, що такий підхід "не відповідає Конституції України, згідно з якою не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини (частина друга статті 32 Конституції України), а також закону України "Про захист персональних даних".

"Вето застосовано через пропозицію вносити викривачів у Єдиний реєстр, але не передбачено жодного захисту прав викривачів. Ми маємо захистити викривачів, змінити підхід з точки зору їхньої безпеки, як у цивілізованих країнах. Будь-яка людина має право звернутися до правоохоронних органів, щоб повідомити про корупційні діяння", - повідомив щодо цього глава держави.

Як повідомлялося, 4 лютого 2020 року Верховна Рада упорядкувала у законодавстві окремі питання захисту викривачів.

За відповідний законопроект № 3450 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо упорядкування окремих питань захисту викривачів" у другому читанні та в цілому проголосували 253 народних депутати.

У пояснювальних документах до проекту зазначається, що, завдяки внесеним змінам до закону України "Про запобігання корупції", створена правова основа для здійснення інформації викривачів через єдиний портал повідомлень, що сприятиме впорядкуванню процедури розгляду повідомлень про корупцію.

Законопроект також вносить низку змін до Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства, які гарантують реалізацію права викривачів на захист суду з боку адвокатів системи безоплатної правової допомоги.

Документ також встановлює розмір винагороди викривачів на рівні 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру заподіяного державі збитку від злочину після ухвалення обвинувального вироку суду та відшкодування у дохід держави (у порядку конфіскації, спеціальної конфіскації) грошей, цінностей та іншого майна або грошової суми, яка відповідає вартості такого майна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

На початку тижня в південно-східній частині України очікуються короткочасні дощі, грози

Британська армія може отримати на озброєння гіперзвукову ракету до 2030 року

Унаслідок обстрілу в Новій Слободі Сумської області пошкоджено 4 приватні будинки та ЛЕП - ОК "Північ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА