14:54 03.03.2021

Голова Венеціанської комісії закликав Верховну Раду ухвалити закони, які дозволять участь міжнародних експертів у доборі суддів КС

2 хв читати
Голова Венеціанської комісії закликав Верховну Раду ухвалити закони, які дозволять участь міжнародних експертів у доборі суддів КС

Голова Комісії Ради Європи за демократію через право (Венеціанської комісії) Джанні Букіккіо закликав Верховну Раду ухвалити закони, які дозволять участь міжнародних експертів в органі з добору суддів Конституційного Суду України (КС) на конкурсній основі.

"В Україні є потужна проблема з браком довіри з боку громадськості до державних інституцій. Навіть коли вони роблять чесну й хорошу роботу, люди не вірять їм, тому що надто багато корупції було в минулому. Люди не знають, кому вони можуть вірити", - сказав Букіккіо на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Розвиток правосуддя" в середу.

"Коли це неможливо зробити зсередини, довіру потрібно вибудовувати із зовнішньою допомогою. За підтримки міжнародної спільноти ми готові запропонувати міжнародних експертів із високими моральними якостями, експертів, які можуть забезпечити, щоб кандидатів належним чином перевіряли перед їх призначенням", - додав він.

Букіккіо зазначив, що міжнародні експерти мають працювати пліч-о-пліч з українськими, щоб українські суди та судові органи складалися з людей, які дотримуються високих моральних та етичних стандартів.

"Концепції та стратегічні орієнтації нині на розгляді, вони мають бути імплементовані. Я сподіваюся, що український парламент зможе розблокувати дискусії, ухвалити закони, які дадуть змогу цьому змішаному органу працювати разом на благо українського народу. Нині час діяти й ухвалювати закони, які змінюють ситуацію, й імплементувати їх. Рада Європи та Венеціанська комісія тут, щоб допомогти і підтримати вас", - наголосив голова Венеціанської комісії.

Він нагадав, що ключовим елементом грудневого термінового висновку Венеціанської комісії була рекомендація створити нову систему конкурсного відбору суддів Конституційного Суду, включно з перевірним органом із міжнародною участю.

Букіккіо зазначив, що ефективна боротьба проти корупції та повага до незалежності суддів і верховенства права нерозривні. "Не може бути ефективної боротьби з корупцією без незалежного суддівства і поваги до верховенства права. Так само не може бути незалежної судової системи та поваги до верховенства права, коли є повсюдна корупція. Доки корупція залишається надзвичайно поширеною, українці не можуть отримати верховенства права. Так само не можна досягти довіри громадськості до інституцій чи довіри від інвесторів. Ваша країна не може процвітати за таких обставин", - сказав він.

За словами голови Венеціанської комісії, створення спеціалізованих інституцій або ухвалення нових законів саме по собі не поліпшить можливості запобігання та боротьби з корупцією, але ефективні, добре фінансовані та добре забезпечені кадрами антикорупційні інституції і суди, які робитимуть свою роботу без неправомірного втручання, змінять ситуацію.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА