14:59 14.02.2021

У М'янмі тривають акції протесту проти військового перевороту

2 хв читати
У М'янмі тривають акції протесту проти військового перевороту

Десятки тисяч жителів М'янми в неділю вийшли на вулиці головних міст країни, щоб знову протестувати проти військового перевороту, що стався 1 лютого, повідомляють регіональні ЗМІ.

Студенти технічних спеціальностей пройшли через центр найбільшого міста країни Янгона, несучи плакати з вимогою звільнення держрадника Аун Сан Су Чжі. Вулицями також повільно пройшла колона автобусів, які сигналили на знак протесту.

Демонстранти вигукували вимоги до влади "припинити викрадати людей ночами".

У столиці країни Найп'їдо під час акції протесту проїхав конвой автомобілів і мотоциклів.

За даними правозахисників, після перевороту в країні затримано понад 384 особи.

Тим часом, за даними ЗМІ, тривогу у місцевих жителів також викликає оголошена владою амністія, під яку підпали 23 тис. 314 ув'язнених, і можливе зростання злочинності через звільнення значної кількості засуджених. Так, в суботу ввечері з метою безпеки населення в Янгоні та Мандалаї почали формувати групи для нагляду за ситуацією на вулицях. Крім того, жителі патрулюють квартали, побоюючись рейдів сил безпеки та арештів, зазначають ЗМІ.

Напередодні влада знову ввела в дію закон, що вимагає від громадян повідомляти про нічних гостей і дозволяє силам безпеки затримувати підозрілих осіб і обшукувати об'єкти приватної власності без припису суду.

У М'янмі 1 лютого стався військовий переворот. Головнокомандувач збройних сил Мін Аунг Хлайну об'єднав у своїх руках законодавчу, виконавчу і судову владу, а виконувачем обов'язків президента був призначений віце-президент М’їн Шве.

Військові оголосили надзвичайний стан терміном на один рік і затримали держрадника М'янми Аун Сан Су Чжі, президента Він М’їна, а також інших високопоставлених чиновників за "фальсифікацію виборів" 8 листопада 2020 року.

Події в М'янмі викликали міжнародне засудження. Низка країн, зокрема США, Австралія, Велика Британія, а також влада ЄС і керівництво ООН закликали військових звільнити затриманих чиновників і поважати результати виборів. Президент США Джо Байден підписав указ про підготовку санкцій проти лідерів військового перевороту в М'янмі. Пізніше Мінфін США повідомив, що головнокомандувач збройних сил М'янми Мін Аунг Хлайн, його заступник Со Він і ще вісім колишніх і нинішніх військових чинів опинилися під санкціями США.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

Сили оборони за добу завдали авіаударів по семи районах розташування противника, засобами ППО знищено одну ракету Х-59/69

На фронті за добу відбулося 95 бойових зіткнень

Війська РФ за добу завдали п’яти ракетних і 69 авіаударів, вночі знищено 23 із 24 ударних дронів, які атакували Україну

У Фінляндії перешкоди GPS посилилися, коли почалися атаки українських БПЛА на енергетичну інфраструктуру РФ

5 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Держустанови та політичні партії Польщі зазнали нападу російських хакерів - ЗМІ

Переговори між Ізраїлем і ХАМАС у Каїрі займуть ще кілька днів - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА