11:57 01.12.2020

Голова Закарпатської ОДА закликав правоохоронців провести брифінг у зв'язку з обшуками СБУ в благодійному фонді

3 хв читати

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації (ОДА) Олексій Петров спростував чутки про свою причетність до обшуків в угорських благодійних фондах та закликав правоохоронців провести брифінг у зв'язку зі сформованою ситуацією.

"Коли мені приписують ініціативу у тих слідчих діях та обшуках, які проводилися щодо угорських фондів на Закарпатті – це певною мірою образливо. Як із точки зору мого ставлення до усіх представників національних громад краю, так і моєї біографії – я колишній контррозвідник і точно знаю, що необґрунтована примітивна груба сила – це не аргумент, особливо у політиці... Водночас є об’єктивні реалії. І я вважаю, що у демократичній європейській державі голова обласної державної адміністрації не має втручатися в роботу правоохоронних органів, як би цього не очікували. Власне, таке невтручання передбачене законодавством", - написав Петров у соцмережі Facebook, коментуючи обшуки, проведені Службою безпеки України на Закарпатті в понеділок.

Він висловив сподівання, що дії правоохоронців мотивовані законами України, і наголосив, що у нього як голови ОДА немає мотивації розхитувати суспільно-політичну ситуацію та втягувати Україну в міжнародний скандал.

"Закликаю правоохоронців провести брифінг та надати громадськості доказову базу, аби зняти питання можливих політичних інсинуацій", - закликав голова ОДА.

"Зі свого боку, запрошую до відкритої та чесної розмови усіх депутатів новообраної обласної ради. Я завжди готовий до діалогу, навіть в таких важких ситуаціях", - додав він.

Як повідомлялося, в понеділок СБУ здійснила низку обшуків у рамках розслідування справи про можливе втручання у внутрішні справи України і заподіяння шкоди державній безпеці України через фейкове поширення дії законодавства Угорщини та юрисдикції її державних органів на окремі регіони України.

Крім того, в рамках слідства досліджують можливу державну зраду з боку окремих українських громадських діячів.

За даними СБУ, під час обшуків правоохоронці виявили низку друкованих матеріалів, які популяризують так звану Велику Угорщину і створення етнічної автономії в Закарпатті. Також було вилучено комп'ютерну техніку, засоби зв'язку та інші матеріали, які слідчі досліджуватимуть як доказову базу протиправної діяльності фігурантів.

У Товаристві угорської культури Закарпаття (Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség угор.) заявили, що обшуки відбувалися за місцем проживання голови товариства, голови "Партії угорців України" Василя Брензовича, в центральному офісі організації в Ужгороді, а також в офісах благодійних фондів "Закарпатський центр економічного розвитку "Еган Еде" і "За Закарпатський угорський інститут", і назвали їх "залякуванням" угорців Закарпаття.

В Угорщині також заявили про "антиугорські настрої уряду України". Посла України в Будапешті викликали до МЗС Угорщини у зв'язку з обшуками. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, у свою чергу, заявив, що планує порушити питання про обшуки на Закарпатті на зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО у вівторок.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали одного ракетного і 29 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу зафіксовано 96 бойових зіткнень

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА