16:52 04.11.2020

ВР провалила першу спробу відкласти запровадження касових апаратів і підвищити в 1,5 раза ліміти ФОП

3 хв читати
ВР провалила першу спробу відкласти запровадження касових апаратів і підвищити в 1,5 раза ліміти ФОП

Верховна Рада відправила на повторне перше читання законопроект про відстрочення обов'язкового використання касових апаратів (РРО) "спрощенцями" та механізму "кешбек" на дев'ять місяців - рік - до 1 січня 2022 року, до якого комітет також вирішив включити підвищення лімітів річного доходу фізичних осіб-підприємців (ФОП) майже в 1,5 раза з 2021 року.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за прийняття цього законопроекту за основу та в цілому проголосували 212 народних депутатів за необхідного мінімуму у 226 голосів, хоча його подали представники всіх фракцій.

Заступник голови профільного комітету Олександр Дубінський, представляючи зареєстрований напередодні документ, повідомив, що комітет у середу вирішив внести до нього ще правки і прив'язати розмір максимального річного доходу ФОП для роботи на спрощеній системі оподаткування до розміру мінімальної зарплати (мзп) на 1 січня звітного року.

Зокрема, за його словами, для I групи було запропоновано підвищити його з нинішніх 1 млн грн (до 2 квітня цього року - 0,3 млн грн) до 245 мзп, що з 1 січня 2021 року становитиме 1,47 млн грн. Для II групи - з 5 млн грн (було 1,5 млн грн) - до 1230 мзп (7,38 млн грн), для III групи - з 7 млн грн (було 5 млн грн) - до 1720 мзп (10,32 млн грн).

Окрім цього, комітет запропонував підвищити з 1 млн грн до 820 мзп (4,92 млн) річний дохід, за перевищення якого будь-який "спрощенець" незалежно від виду діяльності має застосовувати "касовий апарат".

Як повідомлялося, згідно з раніше ухваленими законами, з 2021 року РРО зобов'язані використовувати "спрощенці" II-IV груп із продажу побутових товарів з гарантійним ремонтом та ліків, а також усі інші "спрощенці" цих груп за річного доходу понад 1 млн грн.

Із 1 квітня 2021 року кількість "спрощенців" II-IV груп з обов'язковим використанням РРО незалежно від обсягу річного доходу збільшується за рахунок тих, хто продає товари в інтернеті, торгує ювелірними виробами, уживаними товарами, текстилем і автозапчастинами, працює у сфері громадського харчування або туризму.

Окрім цього, з 1 січня 2021 року заплановано старт механізму "кешбеку", коли покупці отримують частину вартості купівлі або послуги, якщо продавець видав фіктивний фіскальний чек.

Для спрощення та здешевлення роботи з касовими апаратами 1 серпня 2020 року було запущено програмний РРО, який можна встановити в будь-який гаджет, проте це не зупинило протестів. Зокрема, 3 листопада біля Верховної Ради відбулися чергові протести, і хоча паралельно відбувалася акція прибічників використання касових апаратів, лідери фракцій парламенту вирішили терміново внести законопроект про перенесення терміну їх обов'язкового запровадження. Спікер Дмитро Разумков прогнозував, що відповідний законопроект буде прийнято за основу та в цілому вже 4 листопада.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Білопільська громада залишилася без електропостачання - Сумська ОВА

Війська РФ за минулий день здійснили 31 обстріл 11 громад Сумської області, поранено трьох людей, із них двоє - діти

Хамас прийняв пропозицію про припинення вогню, але Ізраїль заявив, що вона неприйнятна

Нідерланди планують постачання F-16 Україні з осені

Макрон вітає "зобов'язання" Китаю "утримуватися від продажу будь-якої зброї" Москві

Пентагон засудив "безвідповідальну риторику" Росії

ХАМАС заявив про згоду на запропоновану Єгиптом і Катаром угоду про припинення вогню в Секторі Гази

Саміт миру покаже, хто дійсно виступає за рівноправність у світі

Зеленський заслухав доповідь Сирського за підсумками його поїздки на передову

Генштаб ЗС України: Російські війська за добу завдали двох ракетних і 69 авіаційних ударів, здійснили 52 обстріли з РСЗВ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА