08:36 18.07.2020

Анкара просить Єреван надати доступ до архівних документів про геноцид вірменів

1 хв читати
Анкара просить Єреван надати доступ до архівних документів про геноцид вірменів

Міністр оборони Туреччини Хулуси Акар заявив, що Стамбул чекає від Вірменії доступу до архівних документів, які проливають світло на трагічні для вірмен події 1915 року, пише в п'ятницю агентство "Анадолу".

"Вірменія повинна наслідувати приклад Туреччини і відкрити свої архіви для вчених. Сьогодні я повторю цей заклик, озвучений президентом Реджепом Таїпом Ердоганом", - заявив Акар.

"Для того, щоб заручиться підтримкою великих держав, вірмени маніпулювали громадською думкою, активно використовуючи лобі-структури в США." Велику Вірменію "намагалися відтворити за підтримки Великої Британії і під мандатом США", - додав він, говорячи про події початку XX століття.

Акар нагадав, що Анкара завжди висловлювала готовність відкрити свої архіви для інших країн.

Факт геноциду вірменського народу в Османській імперії, жертвами якого в 1915 році стали до 1,5 млн етнічних вірмен, визнаний багатьма державами. Першим це в 1965 році зробив Уругвай, його приклад наслідували Франція, Італія, Нідерланди, Бельгія, Польща, Литва, Словаччина, Швеція, Швейцарія, Греція, Кіпр, Ліван, Канада, Венесуела, Аргентина, Бразилія, Чилі, Ватикан, Болівія, Чехія, Австрія, Люксембург. Геноцид вірмен визнали також Європарламент і Всесвітня рада церков.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА