14:14 20.06.2020

Глава Федерації металургів вважає надуманими звинувачення НАБУ Омеляну з приводу зниження портових зборів

2 хв читати
Глава Федерації металургів вважає надуманими звинувачення НАБУ Омеляну з приводу зниження портових зборів

Голова Федерації металургів України (ФМУ) Сергій Біленький вважає правильним рішення про зниження портових зборів, прийняте екс-міністром інфраструктури Володимиром Омеляном, а відповідні звинувачення з боку Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) розцінює як надумані.

Голова ФМУ на своїй сторінці в соцмережі Facebook висловив підтримку колишньому міністру України і подякував йому за таке рішення.

"Хочу підтримати екс-міністра інфраструктури Volodymyr Omelyan. Ми з паном Володимиром не друзі і бачилися лише на нарадах, але будь-яка підтримка йому зараз не завадить. Зниження портових зборів - це точно не злочин проти держави. Їх потрібно і надалі знижувати до рівня країн-конкурентів. Злочин - замовчувати проблему і нічого не робиити. Злочин - надумані звинувачення НАБУ, детективів якого ми утримуємо зі своїх податків. Володимире, металурги, гірники та інші експортери щиро вдячні за Вашу ініціативу! Впевнений, що ця підозра не має ніяких судових перспектив. Тримайтесь!",- написав Біленький.

Як повідомлялося, НАБУ і САП 19 червня повідомили про підозру екс-міністру інфраструктури Омеляну у вчиненні незаконних дій, внаслідок яких держбюджет недоотримав 30,5 млн грн. Дії екс-чиновника кваліфіковані за ч. 2 ст. 211 (видання службовою особою нормативно-правового акта, що зменшує надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України.

Слідство встановило: колишній міністр у грудні 2017 року видав наказ про зменшення всіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас один із цих зборів - адміністративний - є прибутковою частиною державного бюджету, тому змінити його розмір могла лише Верховна Рада, а не міністр. В результаті, згідно зі слідством, це рішення призвело до ненадходження до держбюджету в 2018 році 30,4 млн грн: з очікуваних 203,5 млн грн отримано 173,1 млн грн.

Раніше експортери неодноразово заявляли про необхідність зменшення портових зборів. Останнього разу представники провідних галузей промисловості та агропромислового комплексу з метою вирішення проблеми погіршення конкурентоспроможності порівняно з іншими виробниками на світовому ринку надіслали листа прем'єр-міністру Денису Шмигалю 22 квітня 2020 року, запропонувавши Кабінету міністрів зменшити портові збори в країні на 20%.

Серед підписантів листа - голова ФМУ Сергій Біленький, президент "Укрметалургпрому" Олександр Каленков, президент Української зернової асоціації Микола Горбачов, президент Союзу хіміків України Олексій Голубов, голова Федерації роботодавців паливно-енергетичного комплексу України Анатолій Татаринов, виконавчий директор Української асоціації виробників феросплавів та іншої електрометалургійної продукції "УкрФА Сергій Кудрявцев, віце-президент Асоціації підприємств скляної промисловості "Скло України" Володимир Цвєтов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА