08:07 06.06.2020

Кримінальна відповідальність за статус "злодія в законі" і участь у злочинних спільнотах стосується тільки кримінального світу і не може бути тиском на суспільство

4 хв читати
Кримінальна відповідальність за статус "злодія в законі" і участь у злочинних спільнотах стосується тільки кримінального світу і не може бути тиском на суспільство

Прийнятий Верховною Радою так званий закон про "злодіїв в законі" дозволить поліції документувати цих людей і забороняти їм в'їзд в Україну, жодних інструментів для впливу на суспільство і переслідування законодавчі зміни не містять, підкреслює глава Національної поліції Ігор Клименко.

"Що це (прийняття закону - ІФ) означає для людей? Насамперед ... це означає, що кожен громадянин найближчим часом зрозуміє, що він живе у більш безпечній державі", - сказав Клименко в п'ятницю ввечері в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" на телеканалі "Україна".

За словами глави Національної поліції, в більшості своїй "злодії в законі" - це етнічні грузини, росіяни, українців серед них менше 6%. "Як правило, злодії в законі не мають українського паспорта. Цей паспорт або підроблений, або на інше прізвище ... Злодійський світ - це держава в державі ... Злодії в законі, які є в Україні, є справжніми ляльководами, які тягнуть тисячі і тисячі ниточок", - розповів Клименко.

Він зазначив, що всього в світі понад 450 "злодіїв у законі", в Україну приїжджає понад 50. "І дуже часто вони керують злочинними організаціями на відстані", - додав він.

Говорячи про те, як зміниться ситуація після прийняття закону, Клименко уточнив, що зокрема, виселеним за межі України "злодіям в законі" можна буде заборонити в'їзд в країну.

"Поліція документує злодіїв в законі, затримує, в минулому і нинішньому році - 11 осіб. Частина з них перебувають у пунктах тимчасового утримання ... Частину ми видворили, але вони повертаються в Україну, оскільки немає законних підстав заборонити їм в'їзд в Україну. А цей закон дає можливість заборонити кожному "злодію в законі" в'їзд на територію України на три роки", - сказав глава Нацполіції.

Відповідаючи на питання про те, наскільки світ "злодіїв в законі" пов'язаний з політичним світом, глава Нацполіції сказав: "Сьогодні ми бачимо, що всі кримінальні угруповання працюють на "злодія в законі". Гроші, які йдуть від злочинної діяльності кожного кримінального угруповання, осідають у "злодіїв в законі". звідси ці особи мають можливість впливати як на соціально-політичне, так і на соціально-економічне становище в державі. Більше того, вони впливають і на масові заходи, вони можуть дестабілізувати обстановку як в окремому регіоні, так і в подальшому в державі".

Глава Нацполіції спростував думку про те, що прийнятий парламентом закон може стати джерелом корупції і тиском на суспільство, оскільки передбачається відповідальність не за конкретні дії, за потрапляння до категорії "суб'єкта злочинного впливу".

Клименко пояснив, що поліція документує ланцюжок до "злодія в законі" від найнижчої злочинної організації. "Коли ми розкриваємо злочинну групу, то доходимо до кримінального авторитета, потім – до "смотрящего", потім – до "положенця", і тільки потім – до "злодія в законі". Це технічно і інтелектуально дуже складно довести. Є прокуратура, яка контролює діяльність поліції, є суди, які розглядають достатність доказової бази", - пояснив глава Нацполіції.

При цьому він додав: "Це перекручування фактів - що ми зможемо якимось чином впливати на суспільні організації. Ми говоримо про злочинців!".

"Думаю, що громадянам України наші дискусії в кулуарах Верховної Ради, в поліції не потрібні. Громадяни України мають потребу відчувати спокій від криміналу", - підсумував Клименко.

Як повідомлялося, 4 червня Верховна Рада ввела кримінальну відповідальність за отримання статусу "злодія в законі" і за створення злочинних спільнот, а також участь у них.

За відповідний законопроект № 2513 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою" проголосували 236 народних депутатів.

Як зазначається в пояснювальній записці, метою законопроекту є припинення діяльності злочинних спільнот, учасників таких спільнот, притягнення до кримінальної відповідальності "злодіїв у законі", а також інших учасників злочинних спільнот і осіб, причетних до створення і функціонування злочинних спільнот.

Законопроект вносить зміни до Кримінального, Кримінального процесуального, Кримінально-виконавчого кодексів та інших законів.

Зокрема, в законодавство вводиться поняття "особа, яка здійснює злочинний вплив або є особою, яка перебуває в статусі суб'єкта підвищеного злочинного впливу, зокрема у статусі "злодія в законі".

Згідно з новою редакцією ст. 255 Кримінального кодексу, створення злочинної організації, керівництво такою організацією або її структурними частинами карається позбавленням волі на термін від 7 до 12 років із конфіскацією майна. Участь у злочинній організації карається позбавленням волі на термін від 5 до 12 років із конфіскацією майна. Аналогічні дії, вчинені службовою особою з використанням службового становища, караються позбавленням волі на термін від 8 до 13 років із конфіскацією майна.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Mercedes-Benz заявляє, що Міністерство юстиції США завершило розслідування скандалу з викидами дизельних двигунів

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА