19:23 29.03.2011

Вартість будівництва НБК "Укриття" становитиме 990 млн євро - голова Держагентства з управління зоною відчуження

3 хв читати

Вартість будівництва нового безпечного конфайнмента (НБК) на об'єкті "Укриття" на зруйнованому блоці Чорнобильської АЕС становитиме 990 млн євро, повідомив голова Державного агентства з управління зоною відчуження ЧАЕС Володимир Холоша на спільній з ЄБРР прес-конференції в Києві у вівторок.

За його словами, проведена в 90-х роках минулого століття експертна оцінка вартості спорудження НБК становила $768 млн.

Водночас у зв'язку з інфляцією і подорожчанням матеріалів на створення НБК вартість проекту зросла. "Зараз ми маємо проект, який пройшов усі експертизи ... Додаткові кошти на реалізацію проекту необхідні у зв'язку з інфляцією, подорожчанням цін на метал і робочу силу", - сказав він.

В. Холоша також нагадав, що під всі роботи, пов'язані із заходами на Чорнобильській АЕС, було створено два фонди: Чорнобильський фонд "Укриття", загальна ємність якого має становити 1,54 млрд євро, і Фонд "Рахунок ядерної безпеки", з якого зокрема, мають фінансуватися заходи з будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2), ємність якого має становити 255 млн євро.

В. Холоша зазначив, що станом на сьогодні недофінансування коштів за першим фондом становить 600 млн євро, за другим - 140 млн євро. З обох фондів вже витрачено близько 500 млн євро на завдання, пов'язані з чорнобильськими проектами.

Для забезпечення наповнення обох фондів у Києві 19 квітня відбудеться зустріч донорів, які надають фінансування під чорнобильські проекти, уточнив В. Холоша.

У свою чергу віце-президент ЄБРР Хорст Райхенбах запевнив, що банк готовий виділити близько 25% суми, заявленої раїнами-донорами на донорській конференції 19 квітня.

"Акціонери банку висловили готовність внести до 25% коштів донорів, які розглядатимуть на конференції", - сказав він.

Водночас Х. Райхенбах уточнив, що остаточна сума від банку ще має бути затверджена зборами акціонерів ЄБРР, запланованих на травень поточного року в Астані.

За даними ЄБРР, на кінець 2010 року загальна сума отриманих Чорнобильським фондом "Укриття" коштів становить EUR990 млн (включно з коштами, отриманими в результаті управління ліквідними активами, внеском ЄБРР і прогнозованим доходом).

Загальна сума отриманих Фондом коштів з "Рахунком ядерної безпеки" становить близько 520 млн євро (включно з коштами, отриманими в результаті управління ліквідними активами, внесок ЄБРР і прогнозований дохід). При цьому проекти в Болгарії, Росії та Литві загальною вартістю EUR140 млн вже успішно завершені.

Крім того, директор Департаменту ядерної безпеки ЄБРР Вінс Новак повідомив, що наявне техніко-економічне обґрунтування об'єкта "Укриття" планує розпочати роботи зі збирання елементів конфайнмента восени 2011 року, зокрема на майданчику ЧАЕС - з весни 2012-го. При цьому сам НБК мають закріпити над зруйнованим блоком станції в липні 2015 року.

"Важливо розуміти, що для виходу на ці дати необхідно на різних етапах своєчасно виконувати проміжні завдання ... І тоді ми розпочнемо візуально спостерігати за тим як зводиться об'єкт", - додав він.

Як повідомлялося, раніше В. Холоша повідомляв про хронічний характер недофінансування будівництва нового об'єкта "Укриття" на Чорнобильській АЕС, зокрема, за загальної потреби у забезпеченні загальнодержавної програми з ЧАЕС і перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему на 2011 рік у сумі близько 1 млрд грн у державному бюджеті на цей рік передбачені витрати вдвічі менші.

26 квітня 2011 року виповнюється 25 років з того часу, коли в Україні відбулася масштабна техногенна катастрофа сучасності - аварія на Чорнобильській АЕС. Станцію закрили 15 грудня 2000 року. Водночас саркофаг, зведений над четвертим енергоблоком, що вибухнув, поступово руйнується. Україна працює над спорудженням нового саркофага над чинним об'єктом "Укриття".

Чорнобильський фонд "Укриття" створений в 1997 році для фінансування заходів на об'єкті, а фонд "Рахунок ядерної безпеки" створено в 1993 році для фінансування заходів із забезпечення ядерної безпеки в Східній Європі, зокрема створення двох об'єктів для виведення з експлуатації ЧАЕС.

Вкладники Чорнобильського фонду "Укриття" (без зазначення грантів ЄБРР, донорських внесків Ісландії, Ізраїлю, Ю. Кореї, Португалії, Словаччини та Словенії), EUR млн:

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС став останнім з оригінальних підписантів Декларації G7, який надав Україні свої зобов'язання щодо безпеки

Двоє загиблих та двоє поранених внаслідок обстрілу ворогом Курахове

Число постраждалих внаслідок ворожих ударів надпотужними ФАБ-500 по Харкову зросло до п'яти, порушено справу

Вибухи в Миколаєві, пізніше повідомлять подробиці

Україна закликає не дати Росії стерти з лиця землі Часів Яр - посольство

Окупанти знищують Часів Яр "Солнцепьоками" - Генштаб

"ДТЕК" під'єднав жителів Шевченківського району Києва, які залишилися без світла внаслідок аварії на ПС

Кирило Тимошенко повідомив, що до нього приходили з обшуками у справі, до якої він не має стосунку

Зеленський у Брюсселі обговорив із прем'єром Словенії фіналізацію майбутньої двосторонньої безпекової угоди

У Києві через коротке замикання на трансформаторній підстанції 1 тис. споживачів без енергопостачання - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА