20:22 07.02.2020

При винесенні рішення про визнання недійсними частини норм регламенту Харківської міськради суд вийшов за рамки адмінсудочинства

2 хв читати
При винесенні рішення про визнання недійсними частини норм регламенту Харківської міськради суд вийшов за рамки адмінсудочинства

Харківська міськрада має намір оскаржити рішення суду першої інстанції за позовом громадської організації "Харківський антикорупційний центр" (ХАЦ), яка вимагала визнати недійсними низку норм регламенту міськради.

"Прийнятим судом рішенням фактично створені умови для здійснення в сесійній залі Харківської міської ради масових заворушень і злочинів, порушень громадського порядку, а також для зриву роботи сесій ради і загрози для життя і здоров'я людей у сесійній залі. Харківською міською радою, окрім апеляційного оскарження судового рішення з приводу його незаконності і необґрунтованості, перед органами, що забезпечують дотримання норм Конституції і законів України в діяльності суддів, порушуватиметься питання персональної відповідальності головуючого судді у справі", - йдеться в заяві, опублікованій на офіційному сайті Харківської міськради.

На думку авторів заяви, при винесенні рішення суд вийшов за рамки адміністративного судочинства, і таким чином втрутився в компетенцію органів місцевого самоврядування.

"Виходячи за рамки адміністративного судочинства, судом фактично замість перевірки законності здійснено перевірку доцільності положень Регламенту Харківської міської ради. Вважаємо це втручанням судової влади в компетенцію органів місцевого самоврядування, якою вони наділені Конституцією та законами України. Наприклад, судовим рішенням головуючий позбавлений повноважень, які на нього покладено чинним законодавством, зокрема, можливості оголосити перерву або закрити засідання в разі виникнення безладу або порушення порядку ведення засідання, а також скасовані норми Регламенту про заборону порушення правил ведення пленарних засідань ради", - йдеться в заяві.

Як повідомлялося, ХАЦ звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з вимогою визнати недійсними і нечинними окремі норми регламенту міськради, що обмежують доступ громадян на сесію.

5 лютого суддя Ольга Бєлова оголосила вступну та резолютивну частину рішення за позовом. Суд задовольнив основну частину вимог ХАЦ. Повний текст рішення буде складено 17 лютого. На нього може бути подана апеляція протягом 30 днів з дня проголошення.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА