13:43 24.07.2019

Утримувані в РФ українські моряки розпочали ознайомлення з матеріалами справи

2 хв читати
Утримувані в РФ українські моряки розпочали ознайомлення з матеріалами справи

Українські військовополонені моряки, утримувані в РФ з листопада минулого року, розпочали 23 липня ознайомлення з матеріалами інкримінованого їм кримінального провадження, повідомив координатор команди захисту українських військових моряків, адвокат Микола Полозов.

"Учора слідство ФСБ закінчило процедуру повідомлення військовополоненим морякам та їхнім адвокатам про завершення попереднього розслідування... З учорашнього дня ми перейшли до наступної стадії - ознайомлення з матеріалами кримінального провадження", - написав Полозов на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу.

За його словами, з урахуванням кількості моряків та обсягом кримінального провадження стадія з ознайомлення з матеріалами може зайняти 2-3 місяці. "Після чого слідство складе обвинувальний висновок, який спочатку буде направлено прокурору, а після затвердження ним - до суду", - розповів Полозов.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї затримали в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що йшли з Одеси до Маріуполя.

24 українцям, які перебували на кораблях, було висунуто обвинувачення в "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи загрози його застосування" (частина 3 статті 322 КК РФ).

Серед заарештованих: командири буксира "Яни Капу" Олег Мельничук, бронекатера "Нікополь" - Богдан Небилиця, бронекатера "Бердянськ" - Роман Мокряк, дивізіону суден забезпечення військово-морської бази "Південь" ВМС України - Володимир Лісовий; співробітники СБУ Андрій Драч і Василь Сорока; члени екіпажів Денис Гриценко, Юрій Без'язичний, В'ячеслав Зінченко, Євген Семидоцький та Андрій Шевченко, Андрій Оприско, Сергій Цибізов, Юрій Будзило, Володимир Терещенко, Віктор Беспальченко, Володимир Варимез, Михайло Власюк, Богдан Головаш, Сергій Чуліб, Владислав Костишин, Сергій Попов, Андрій Артеменко та Андрій Ейдер. Усі вони перебувають під арештом у Москві.

Україна заявила, що заарештовані моряки - військовополонені, їх повинні негайно відпустити.

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня за клопотанням України зобов'язав Росію негайно передати заарештованих моряків, а також кораблі на батьківщину.

17 липня Лефортовський суд Москви продовжив арешт усім 24 українським морякам на три місяці.

Того самого дня уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова запропонувала звільнити військовополонених моряків під її особисте зобов'язання. Тимчасово повірений у справах України в РФ Василь Покотило передав відповідне клопотання представнику ФСБ РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА