16:32 14.06.2019

У РНБО очікують просування антикорупційної реформи ОПК з приходом Абромавичуса до наглядової ради "Укроборонпрому"

3 хв читати
У РНБО очікують просування антикорупційної реформи ОПК з приходом Абромавичуса до наглядової ради "Укроборонпрому"

Заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос розраховує, що призначення членом наглядової ради держконцерну "Укроборонпром" екс-глави МЕРТ (2014-2016) Айвараса Абромавичуса сприятиме прискоренню темпів антикорупційної реформи в оборонному секторі та зниженню корупційних ризиків у системі управління ОПК.

Оцінюючи в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" це кадрове рішення глави держави в контексті рішення березневого засідання РНБО з питань реформи ОПК, Кривонос нагадав: "Введене в дію указом глави держави рішення Радбезу доручає Кабінету Міністрів організувати аудит "Укроборонпрому" з залученням зарубіжних експертів, а також вжити заходів щодо усунення корупційних ризиків і підвищення рівня прозорості та посилення контролю за роботою держконцерну та ОПК".

"Позиція Абромавичуса з цього питання, судячи з повідомлень ЗМІ, не суперечить такому підходу, принаймні щодо проведення аудиту "Укроборонпрому" та переформатування системи управління підприємствами ОПК", - сказав він.

Водночас, акцентував заступник секретаря Радбезу, серед безперечних досягнень Абромавичуса на посаді міністра економіки України в 2014-2016 роках можна назвати запуск системи електронних закупівель ProZorro, що сприяли підвищенню рівня відкритості та прозорості держзакупівель, а також запуск реформи корпоративного управління в держкомпаніях і скорочення кількості дозвільних документів і ліцензій для бізнесу.

"Сподіваюся, робота Абромавичуса як члена наглядової ради "Укроборонпрому" дасть змогу знизити корупційні ризики в системі управління підприємствами ОПК і ліквідувати фірми-"прокладки", через які розкрадалися державні ресурси", - уточнив Кривонос.

Відповідаючи на запитання агентства, чи передували кадровому рішенню про внесення до наглядової ради "Укроборонпрому" топ-менеджера шведської East Capital консультації в апараті РНБО, заступник секретаря Радбезу сказав: "Наглядова рада держконцерну, відповідно до його статуту, складається з п'яти членів, трьох із яких призначає президент і двох - уповноважений орган управління. Тому президент мав повне право приймати таке кадрове рішення без будь-яких додаткових консультацій".

При цьому Кривонос додав: "Я не вбачаю в цьому призначенні жодних суперечностей із пунктом рішення РНБО про реформування ОПК, яким уряду доручено "вжити заходів щодо притягнення представників країн-партнерів до роботи наглядової ради держконцерну "Укроборонпром". У ньому не йдеться про те, що всі без винятку члени наглядової ради мають бути представниками держав-партнерів".

Оцінюючи ймовірність прискорення темпів реформи українського ОПК, що реалізовується за підтримки західних союзників, і насамперед США, заступник секретаря РНБО сказав: "Україна давно та плідно співпрацює з закордонними партнерами в оборонній сфері, успішно впроваджує стандарти НАТО в секторі безпеки та оборони. Впевнений, ми спільно з президентом і Кабміном виробимо стратегію реформування "оборонки" й успішно її реалізуємо".

До складу створеного в 2010 році указом президента "Укроборонпрому" на сьогодні входять близько 100 підприємств українського ОПК, зокрема держкомпанія "Укспецекспорт" та її дочірні підприємства. Відповідно до ухваленого ВР у червні 2011 року закону "Укроборонпром" спільно з урядом забезпечує управління об'єктами держвласності в ОПК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У центрах рекрутингу української армії повістки не вручатимуть - Міноборони

На Дніпропетровщині внаслідок ворожих обстрілів пошкоджені три кафе, шість приватних будинків - голова ОВА

"Ліси України" навесні 2024р. виконали план посадки лісів на 102%

ВР пропонують зрівняти у правах жінок і чоловіків, які мають дітей до 18 років, на звільнення з військової служби під час війни - законопроєкт

Шмигаль про розблокування вантажопотоку на українсько-польському кордоні: сподіваємося, ми перегорнули цю сторінку у відносинах із Польщею

Керівника угруповання з переправлення ухилянтів за кордон екстрадовано з Болгарії

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Латвія передасть Україні новий пакет військової допомоги, який допоможе поліпшити ППО - прем'єр

У Києві відкрили перший центр рекрутингу української армії

Кабмін виділив додаткові 15,5 млрд грн для закупівлі дронів - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА