11:02 23.10.2018

Екс-бійцям "Торнадо" повідомлено про завершення досудового розслідування в справі щодо заворушень у Лук'янівському СІЗО

3 хв читати
Екс-бійцям "Торнадо" повідомлено про завершення досудового розслідування в справі щодо заворушень у Лук'янівському СІЗО

Прокурор повідомив колишнім бійцям роти "Торнадо" щодо завершення досудового розслідування в кримінальному провадженні про підготовку до втечі з-під варти і заворушення в Київському (Лук'янівському) слідчому ізоляторі.

Як повідомила у вівторок прес-служба Генеральної прокуратури України, встановлено, що організована злочинна група з ув'язнених колишніх "торнадівців", за пособництва співробітників ГУ "Київський слідчий ізолятор", скоїла тяжкі та особливо тяжкий злочини - масові заворушення, що супроводжувалися підпалами, захопленням будівель, опором представникам влади із застосуванням зброї та інших предметів, які використовувалися як зброя; у чиненні опору співробітникам правоохоронних органів під час виконання ними службових обов'язків; у здійсненні погроз вбивством, насильством щодо працівників правоохоронних органів через виконання цими працівниками службових обов’язків, а також у зберіганні вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу.

Злочинні дії окремих членів організованої групи та її організатора додатково кваліфіковано як дії, спрямовані на вчинення замаху на вбивство співробітників правоохоронних органів через виконання ними службових обов'язків.

Крім цього, екс-командиру роти "Торнадо", що є організатором скоєння злочинів, та екс-бійцям цієї роти також повідомлено про підозру в підготовці до втечі з-під варти.

22 жовтня прокурор повідомив усім підозрюваним про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Також завершено досудове розслідування стосовно трьох співробітників Київського слідчого ізолятора, яким повідомлено про підозру за фактами пособництва екс-бійцям "Торнадо".

В окремому кримінальному провадженні триває досудове розслідування з метою встановлення та притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до вчинення зазначених кримінальних правопорушень.

Як повідомлялося, 9 серпня в Київському СІЗО сталася надзвичайна подія: екс- "торнадівці" готували бунт у СІЗО в Києві, а коли правоохоронці вирішили провести в них обшук, заблокувалися та чинили опір. Один із правоохоронців дістав травм.

Встановлено, що ув'язнені, використовуючи засоби мобільного зв'язку, діючи за попередньою змовою групою осіб, з погрозою вбивства, "чинять тиск на іноземного громадянина, вимагаючи від нього передання їм майна і/або права на майно, а також готують організацію масових заворушень і закликають до їх вчинення в'язнів цієї установи". У рамках цієї справи здійснювався обшук, під час якого виявлено та вилучено комп'ютерну техніку, заборонені предмети, зокрема зброю (від саморобних вибухових пакетів до холодної зброї).

Під час обшуку з боку ув'язнених і фігурантів кримінального провадження чинився опір співробітникам Державної кримінально-виконавчої служби, військової прокуратури та Служби безпеки України. Зокрема, ув'язнені погрожували фізичною розправою і вбивством, облили співробітників правоохоронних органів бензином і намагалися підпалити, а також кидали саморобні вибухові пристрої, начинені металевими предметами, внаслідок чого правоохоронцям заподіяно тілесні ушкодження, зазначили в Генпрокуратурі.

Крім того, під час слідчих дій у Київському СІЗО 9 серпня група в'язнів, колишніх бійців роти "Торнадо", погрожувала фізичною розправою та вбивством правоохоронцям: одного з них облили бензином і намагалися підпалити.

Наприкінці вересня Військова прокуратура Київського гарнізону Центрального регіону України повідомила колишньому командиру роти "Торнадо" й екс-бійцям роти про нову підозру в підготовці до втечі з-під варти.

17 червня 2015 року в Луганській області було затримано та заарештовано вісьмох осіб, зокрема сімох бійців роти "Торнадо". У березні 2016 року було затримано ще двох екс- "торнадівців". Їх визнали винними у викраденні людей, автотранспорту, тортурах, незаконному проникненні в житло та інших злочинах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА