13:26 17.10.2018

Глава УАПЦ Макарій пропонує розробити спільний з УПЦ-КП статут для внесення на об'єднавчий собор

2 хв читати
Глава УАПЦ Макарій пропонує розробити спільний з УПЦ-КП статут для внесення на об'єднавчий собор

Предстоятель Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) Макарій (Малетич) виступає за спільне з Українською православною церквою Київського патріархату (УПЦ-КП) створення статуту нової української об'єднаної помісної церкви на підставі чинних статутів двох церков, щоб внести його на об'єднавчий собор.

В ефірі телеканалу ZiK предстоятель УАПЦ розповів, що зустрівся в неділю з головою Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ-КП) Філаретом (Денисенком) і обговорив із ним це питання, однак той має намір вносити на об'єднавчий собор його власний статут.

"Коли ми зустрілися, патріарх Філарет звернувся до мене: терміново потрібно собор збирати. Я кажу: Ваша святосте, собор збирати - немає статуту. - А статут у мене є! - У мене теж є, але з двох статутів треба зробити один статут. - Ні, мій буде статут", - передав глава УАПЦ суть розмови, додавши, що глава УПЦ-КП також висловив переконання, що модель об'єднаної церкви буде патріаршою.

На його думку, повторюються події 2015 року, коли УАПЦ відхилила пропозиції УПЦ-КП про об'єднання. У свою чергу екзархи Константинопольського патріархату щодо цього "нічого не говорять", зазначив глава церкви.

"Об'єднавчий собор буде, коли буде підготовлено статут, буде назва об'єднаної церкви. Ще статут ми не готуємо, назви об'єднавчої немає церкви, немає статусу або моделі, яка буде, устрій або патріарший, або митрополичий. Із чим іти на собор?" - сказав предстоятель УАПЦ.

На уточнювальне запитання про назву церкви він відповів, що наразі це питання не обговорюється, але є інформація, що його готує Вселенський патріарх.

На запитання журналістів, хто може очолити об'єднану церкву й отримає томос, предстоятель церкви відповів: "Це Богу відомо. Як сказав мені митрополит Гальський Еммануїл: Богу відомо".

Глава УАПЦ також розповів, що на зустрічі з президентом України Петром Порошенком 12 жовтня ці питання не обговорювалися, наголосивши, що в Україні церква відокремлена від держави, і водночас висловивши главі держави подяку за його клопотання про появу в Україні незалежної помісної церкви.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА