16:06 16.10.2018

У РПЦ вважають, що Константинополь більше не є координатором православної церкви

2 хв читати
У РПЦ вважають, що Константинополь більше не є координатором православної церкви

Константинопольський патріархат більше не є координувальним центром православного світу, вважає митрополит Іларіон, голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату.

"Ми зараз постали перед новою церковної реальністю: в нас більше немає єдиного координувального центру в Православній церкві, й ми маємо це дуже ясно усвідомлювати. Константинопольський патріархат у цій іпостасі центру самоліквідувався", - наголосив митрополит Іларіон в ефірі одного з російських телеканалів.

Він нагадав, що протягом кількох десятиліть Московський патріархат та інші помісні церкви брали участь у підготовці Всеправославного собору, їхні представники та голови з'їжджалися на збори, які організовував Константинопольський патріархат.

"Але вторгшись у канонічні межі іншої помісної церкви, легітимізувавши розкол, він втратив право іменуватися координувальним центром для Православної церкви", - сказав ієрарх.

На його думку, можливість для покаяння Константинополя залишається, хоча "логіка останніх дій не передбачає якихось кроків у протилежний бік".

Голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ (МП) архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент (Вечеря) заявив, у свою чергу, що "Константинопольський патріархат своїми діями та рішеннями грубо порушив канонічне право й засади існування і взаємоіснування помісних православних церков".

"Сьогодні цілий ряд православних Церков уже висловилися з осудом ... односторонніх дій щодо Української православної церкви з боку Константинопольської патріархії ... Тому що православні церкви побоюються, щоб завтра таких самих дій не були стосовно Антіохійської православної церкви та Сербської православної церкви, Болгарської православної церкви або якоїсь іншої православної церкви. Ніхто не застрахований, насправді, від того, що завтра комусь із членів синоду Константинопольської патріархії не спаде на думку якесь нове сенсаційне рішення ... і внаслідок цього виникне аналогічна українській проблема десь в іншій помісній церкві", - цитує Клемента сайт інформаційно-просвітницького відділу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА