10:42 07.09.2018

СБУ припинила діяльність міжнародного хакерського угруповання, що викрадало кошти з рахунків іноземних банків

2 хв читати
СБУ припинила діяльність міжнародного хакерського угруповання, що викрадало кошти з рахунків іноземних банків

Співробітники Служби безпеки України припинили діяльність міжнародного хакерського угруповання, яке спеціалізувалося на викраденні та легалізації коштів, знятих із рахунків клієнтів банківських установ у більш ніж 20 країнах світу, члени угруповання мешкають в Києві, Чернівцях, Одесі та Вознесенську.

Як повідомив прес-центр СБУ в п'ятницю, оперативники спецслужби встановили, що ділки за допомогою спеціального програмного забезпечення отримували доступ до персональних даних юридичних осіб банків із країн Євросоюзу, Південної Азії та пострадянського простору. Потім вони формували у банківських системах фальшиві платіжні документи та виводили гроші з рахунків комерсантів.

За інформацією СБУ, легалізація викрадених коштів відбувалася через низку фіктивних фінансових операцій із фірмами-посередниками, частина з яких була підконтрольна російським спецслужбам. Кожен з учасників схеми отримував обумовлений відсоток від суми викрадених коштів.

Під час обшуків за місцем проживання учасників угруповання в Києві, Чернівцях, Одесі та Вознесенську правоохоронці вилучили фінансову документацію, що підтверджує факти підроблення банківських гарантій і незаконне перерахування викрадених коштів через популярні банківські системи. Співробітники СБУ також виявили електронне листування, що доводить легалізацію коштів, зокрема через контрагентів, пов'язаних зі спецслужбами РФ.

Співробітники української спецслужби затримали організатора угруповання - громадянина однієї з країн Близького Сходу та його спільника, що відповідав за технічне забезпечення шахрайської схеми.

Триває експертиза для підтвердження факту несанкціонованого втручання в роботу міжнародних електронних банківських систем, відповідні повідомлення направлено іноземним партнерам.

Організатору та двом фігурантам справи оголошено про підозру за ч. 2 ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, обладнанням для їх виготовлення) Кримінального кодексу України.

Тривають невідкладні слідчі дії для притягнення до кримінальної відповідальності всіх членів угруповання та їхніх іноземних спільників.

У СБУ зазначили, що їх операція проводилася спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції та Генеральною прокуратурою України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ завдали ракетного удару по інфраструктурі передмістя Сум

Дитина підірвалася на міні в селі Херсонської області

Через дискваліфікацію Нідерландів у гранд-фіналі Євробачення-24 під №5 ніхто не виступатиме, інші учасники збережуть свої номери

Унаслідок ракетного удару по передмістю Сум загинула жінка

У Вовчанській громаді загинули два мирні жителі, ще двоє поранені внаслідок суботніх обстрілів

У Київській області в ДТП загинула дев’ятирічна дитина

У Херсонській ОВА повідомили про ще одного постраждалого внаслідок підриву на російській міні

Війська РФ протягом дня обстрілювали Нікопольський район з артилерії та БПЛА, завдали удару по Синельниківському району

У КРИВОМУ РОЗІ ЧУТИ ВИБУХ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО РАКЕТНУ НЕБЕЗПЕКУ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Міноборони Великої Британії оголосило про передачу Україні 4 млн боєприпасів і понад 1,6 тис. ракет

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА