21:38 05.06.2018

Член Єврокомісії з питань міграції сподівається на швидку реформу дублінських правил надання притулку

3 хв читати
Член Єврокомісії з питань міграції сподівається на швидку реформу дублінських правил надання притулку

Євросоюз потребує справжнього європейського режиму притулку, заявив у вівторок член Єврокомісії з питань міграції та внутрішніх справ Димітріс Аврамопулос.

"Наша система має бути суворою, але справедливою, яка передбачає процедури, що дозволять швидко забезпечити захист тим, хто її потребує, в той час як треба буде відправляти назад тих, у кого немає права залишатися", - сказав єврокомісар на прес-конференції в Люксембурзі після засідання Ради ЄС з юстиції та внутрішніх справ, яка обговорювала реформу "дублінської системи" надання притулку.

За його словами, на засіданні Ради відбулася відверта і щира дискусія на базі компромісної пропозиції, підготовленої болгарським головуванням Ради ЄС. Д.Аврамопулос пообіцяв підтримувати цю пропозицію, яка, на його думку, може привести до справедливої угоди, прийнятної для всіх сторін.

Відповідаючи на питання, він визнав, що "ті, хто говорить, що "Дублін помер", мають рацію, дублінські правила мертві".

"Ми маємо переходити до іншого. Реформу європейської системи притулку не завершено, але дехто хотів би пожертвувати і цим текстом теж", - сказав він, додавши, що не згоден з висловлюваннями представників деяких країн ЄС щодо ситуації з наданням притулку в ЄС, зокрема, маючи на увазі бельгійського держсекретаря з питань притулку та міграції Тео Франкена, який різко розкритикував у вівторок підсумки цієї ради.

"Немає достатньої бази для продовження дискусії щодо реформи Дубліна. Кілька країн висловили свою значну стриманість", - заявив Т.Франкен, слова якого наводить сайт телеканалу RTBF.

"Якщо не вирішувати проблеми міграції, через 5 років не буде ні Європейського союзу, ні Шенгенського простору. Зараз або ніколи", - сказав держсекретар Бельгії, зазначивши, що не вірить у те, що червнева Європейська рада зможе прийти до консенсусу або навіть до кваліфікованої більшості з цього питання.

"Такі заяви нічому не служать, і вони абсолютно контрпродуктивні", - прокоментував Д.Аврамопулос висловлювання Т.Франкена, назвавши їх "страхом перед майбутнім".

"Ми продовжимо співпрацю, щоб прийти до спільного підходу", - пообіцяв член Єврокомісії.

Він нагадав, що попередня реформа притулку тривала 8 років, і вважає, що нинішня буде здійснена набагато швидше. Питання, які обговорювалося в Люксембурзі, за його оцінкою, "делікатне, але надзвичайно важливе".

"Сьогоднішня дискусія надає основу для обговорення на Європейській раді в кінці червня", - продовжив єврокомісар. - Це голові (Європейської ради Дональду - ІФ) Туску і національним керівникам слід піднятися на сцену, щоб звернутися з посланням з системи притулку на саміті в кінці місяця, ґрунтуючись на сьогоднішній дискусії. Іншими словами, ми розчистили шлях для наших керівників, які зможуть прийняти сміливе рішення".

"І це наша відповідь на їх прохання. Вони нас просили підготувати ґрунт. У нас був мандат підготувати пропозиції до кінця червня. Ми підготували їх набагато раніше. Тепер їм належить прийняти швидке рішення", - уклав Д.Аврамопулос.

Основний принцип дублінського регламенту полягає в тому, що перша держава-член ЄС, в якому подано заяву про надання притулку, несе відповідальність за вимогу прохача. Однією з головних цілей цього регламенту є запобігання подачі заяв тим же прохачем в декількох державах-членах. Однак з масовим напливом заявників під час міграційної кризи, коли невідповідне навантаження лягло на країни "першої лінії" - Італію та Грецію - дублінські правила на практиці виявилися порожньою буквою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

Профільний комітет рекомендував ВР прийняти за основу законопроєкт про захист інтересів власників земельних паїв

США готують пакет озброєнь для України на $1 млрд

ВР має намір визначити Держспецзв'язку органом, що реалізує політику щодо забезпечення безпілотними системами та засобами РЕБ

Уряд виділив ще понад 8 млрд грн на будівництво фортифікацій - Шмигаль

Для повноцінного запуску Держреєстру нерухомих пам'яток потрібно понад 5 років - Шуляк

Кабмін звільнив Половенка з посади заступника міністра оборони

ВР прийняла за основу законопроєкт про дерегуляцію ринку торгівлі вживаними авто - Гетманцев

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА