15:49 24.10.2017

Спікер парламенту Молдови призначив міністра оборони всупереч президенту

2 хв читати
Спікер парламенту Молдови призначив міністра оборони всупереч президенту

Міністром оборони Молдавії став віце-голова Народно-європейської партії Євген Стурза. Церемонія прийняття присяги відбулася в резиденції президента Ігоря Додона. Як заявив спікер парламенту Андріан Канду, призначення пройшло в рамках спеціальної процедури, так як президент двічі відхиляв кандидатуру Стурзи, на якій наполягав прем'єр Павло Філіп.

"Сьогодні ставиться крапка в кризі, в якому ми опинилися. Сподіваюся, більше ми не опинимося в подібному кризу", - заявив Канду на церемонії.

Додон очікувано назвав призначення нелегітимним. "Приведення до присяги міністра оборони виходить за рамки політичної легітимності і демонструє, як безсилля змушує владу робити серйозні помилки", - написав він у своєму акаунті на Facebook.

Пост міністра оборони Молдавії був порожній з кінця 2016 року, коли Додон відправив у відставку Анатолія Шалар. Весь цей час обов'язки глави відомства виконував Георгій Галбура. У вересні прем'єр-міністр запропонував кандидатуру Струзи, але Додон відхилив її і рекомендував призначити міністром оборони Віктора Гайчука, який раніше вже очолював Міноборони.

Прем'єр з цією рекомендацією не погодився і повторно запропонував призначити Струзу, а Додон знову відмовився це зробити. Згідно із законом президент може відхиляти кандидатуру тільки один раз, а на другий зобов'язаний затвердити її. В результаті уряд звернувся до Конституційного суду, який вирішив, що відмова президента "представляє неможливість тимчасово виконувати відповідні обов'язки" і виправдовує їх виконання головою парламенту або прем'єром. Однак в кожному конкретному випадку вони повинні просити дозволу Конституційного суду.

Пізніше уряд знову звернулося до КС з проханням уточнити, хто саме - прем'єр або спікер - зможе призначити міністра оборони. З відповіді суду випливає, що зробити це можуть і той, і інший.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА