18:35 16.05.2017

Мінфін оприлюднив проект упровадження до кінця 2018 р. мінімальних вимог BEPS

2 хв читати
Мінфін оприлюднив проект упровадження до кінця 2018 р. мінімальних вимог BEPS

Міністерство фінансів України представило для обговорення дорожню карту реалізації плану дій BEPS (план дій ОЕСР з протидії розмивання бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування - ІФ).

Відповідний документ оприлюднений на сайті відомства.

Згідно з проектом, Україна взяла на себе зобов'язання імплементувати так званий мінімальний стандарт плану дій BEPS - обов'язкові чотири заходи з 15 запропонованих. Зокрема: підвищити ефективність протидії шкідливим податковим практикам; запобігати зловживанню пільгами, передбаченими угодами про уникнення подвійного оподаткування; впровадити обов'язкове документування транснаціональними компаніями трансфертного ціноутворення та звітність в розрізі країн діяльності, а також підвищити ефективність механізмів врегулювання суперечок між країнами навколо угод про уникнення подвійного оподаткування.

Впровадження мінімального стандарту планується до кінця 2018 року.

У повідомленні також зазначено, що імплементація мінімального стандарту плану дій BEPS дозволить ефективно протидіяти агресивному податкового планування, розмиттю податкової бази і виведенню прибутку з-під оподаткування.

"По-перше, ми повинні забезпечити оподаткування прибутку там, де створюється додаткова вартість, де здійснюється економічна діяльність. По-друге, ми будемо протидіяти штучному виведенню прибутків з-під оподаткування з Україною", - цитується в повідомленні міністр фінансів Олександр Данилюк.

Раніше глава Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарева заявляла, що подальша лібералізація валютного регулювання буде грунтуватися на впровадженні в законодавстві України деяких принципів BEPS.

При цьому центробанк виступає за впровадження п'яти принципів плану дій BEPS: розкриття фізособами-резидентами України участі в контрольованих іноземних компаніях (КІК); обмеження витрат за фінансовими операціями з пов'язаними особами; запобігання визнанню статусу постійного представництва; запобігання зловживанням із застосуванням договорів про усунення подвійного оподаткування, а також впровадження обов'язкового розкриття інформації про структуру міжнародних груп компаній.

Оскільки пропозиції НБУ і Мінфіну сходяться тільки в двох принципах, Національний банк пропонує розширити перелік принципів, запропонованих Міністерством, і додати до нього ще три.

"Таким чином, перелік принципів буде вичерпним і найбільш ефективним як з точки зору податкового, так і валютного регулювання. Без реалізації всіх ключових п'яти рекомендацій, визначених Національним банком, здійснити повномасштабну лібералізацію валютного регулювання буде неможливо", - повідомляється на веб-сайті НБУ.

У свою чергу агентству "Інтерфакс-Україна" уточнили в прес-службі Мінфіну, що оприлюднений проект реалізації плану дій BEPS передбачає імплементацію тільки чотирьох базових принципів, оскільки вони є обов'язковими для всіх. У той же час Мінфін підтримує впровадження і інших принципів.

"Протягом цих років ми не виключаємо запровадження більш ніж чотирьох принципів. Основне, на чому ми наполягаємо, щоб впровадження проходило правильно і в координації з ОЕСР", - повідомили в прес-службі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА