14:01 25.11.2016

Україна і ЄС проведуть консультації щодо ситуації з доступом "Газпрому" до OPAL

2 хв читати
Україна і ЄС проведуть консультації щодо ситуації з доступом "Газпрому" до OPAL

Україна і Європейський Союз проведуть додаткові консультації щодо ситуації з розширенням доступу російського ВАТ "Газпром" до трубопроводу OPAL, повідомив заступник голови Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв.

"Діалог був дуже конкретним і відвертим, оскільки Україна порушила ті питання, щодо яких ЄС не виконав своїх обіцянок і зобов'язань. Ми поставили питання, пов'язане з "Північним потоком" і зокрема пов'язані з недавнім рішенням Єврокомісії про надання доступу "Газпрому" до системи OPAL", - сказав він на брифінгу в п'ятницю в Києві.

За його словами, в результаті було домовлено провести додаткові консультації з цього приводу. "Дуже добре, що ЄС дослухався наших аргументів і домовлено провести додаткові консультації для того, щоб ми могли знайти спільний компроміс з цього питання. Адже ми вважаємо, що це рішення є дуже суперечливим і не враховує не лише політичні, але й енергетичні інтереси української сторони як повноправного члена Договору про енергетичне співтовариство", - сказав К. Єлісєєв.

Як повідомлялося, в жовтні 2016 року з'явилася інформація про схвалення Єврокомісією збільшення квоти "Газпрому" на використання трубопроводу OPAL. Таким чином, це розширює права "Газпрому" з дозволених йому 50% до 90%. При цьому ЄС залишає за собою в резерві 10% від потужностей OPAL, і за попиту третіх сторін може збільшувати цей резерв до 20%. За Європейською комісією залишається право переглядати параметри доступу до потужностей OPAL за умови зростання попиту від третіх країн.

Єврокомісія офіційно підтвердила, що рішення застосовуватиметься до 2033 року.

OPAL об'єднує Nord Stream з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи. За нього доправлений з Росії дном Балтійського моря газ постачається далі через Німеччину до межі Чехії. Оскільки "Газпром" є співвласником газопроводу OPAL, він підпадає під дію Третього енергопакета, прийнятого Євросоюзом в 2009 році і не дозволяє постачальникам газу займати домінуюче положення на ринку. Раніше "Газпрому" дозволялося використовувати лише половину пропускної здатності лінії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА