14:37 12.11.2016

Порошенко закликав Ощадбанк скасувати рішення про стягнення комісії за оплату комуналки

2 хв читати
Порошенко закликав Ощадбанк скасувати рішення про стягнення комісії за оплату комуналки

Президент Петро Порошенко направив листа голові правління публічного акціонерного товариства "Державний Ощадбанк України" Андрію Пишному, в якому звернувся до керівництва банку невідкладно переглянути рішення про встановлення з 1 грудня 2016 року комісійної винагороди за оплату комунальних послуг.

"Президент наголосив на необхідності невідкладно вжити заходів для опрацювання питання про скасування зазначеного рішення", - повідомила прес-служба глави держави.

Як повідомлялося, Антимонопольний комітет України (АМКУ) зафіксував ознаки монопольного становища на ринку послуг з прийому готівкових платежів від фізичних осіб за житлово-комунальні послуги в Ощадбанку, "Укрпошті" та Приватбанку.

Про це повідомляється у звіті АМКУ за підсумками дослідження ринку послуг з прийому готівкових платежів від фізичних осіб за комунальні послуги у всіх обласних центрах, проведеного з 1 січня 2015 року по 31 травня 2016 року.

Згідно зі звітом, у період від 1 січня 2016 року до 1 червня 2016 року монопольне становище Ощадбанку з часткою 35% і більше зафіксовано на 14 регіональних ринках країни, "Укрпошти" – на семи, Приватбанку – на чотирьох. У 2015 році монопольне становище Ощадбанку з часткою 35% і більше було зафіксовано на 15 регіональних ринках, Укрпошти – на дев'яти ринках, Приватбанку – на одному.

Загалом дослідження охопило 24 регіональних ринки послуг з прийому готівкових платежів від фізичних осіб за послуги ЖКГ.

Як наголошується у звіті, необхідність проведення такого дослідження пов'язана з численними зверненнями до АМКУ у зв'язку з ситуацією, коли установи банків або пошти утримують комісійну винагороду з населення під час приймання платежів згідно зі своїми тарифами, тоді як комісійну винагороду за прийом платежів від споживачів закладено в тариф.

Згідно з підрахунками АМКУ, загальна сума сплачених комісійних платежів у 2015 році становила 23,7 млн грн, а за п'ять місяців 2016 року – 18,2 млн грн.

АМКУ наголосив, що, згідно із законодавством, у тариф послуг ЖКГ закладається вартість переказу коштів на рахунки підприємств-постачальників послуг, за винятком оплати послуги постачання природного газу, для якої держава встановлює максимальний розмір комісії – не вище 0,3%.

Регулятор пропонує встановити економічно обґрунтований розмір комісії за прийом платежів від громадян, що забезпечить укладання договорів із постачальниками житлово-комунальних послуг, або вжити заходів для укладання договорів таким чином, щоб вони передбачали зобов'язання постачальників послуг платити комісію за споживачів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за добу 19 разів обстріляли Донецьку область - ОВА

Рятувальники ліквідували масштабні загоряння на Сумщині після ворожого обстрілу в суботу

Помірні дощі прийдуть в Україну найближчими днями

Росіяни просунулися на північний захід від Авдіївки після відступу ЗСУ з цього району - ISW

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА