16:36 20.10.2016

В Асоціації малих міст України називають раціональне використання засобів місцевих бюджетів одним з успіхів децентралізації

2 хв читати

Одним з головних результатів реформи децентралізації є раціональне використання грошей на розвиток місцевих бюджетів, які раніше йшли в райони, наголошує голова Асоціації малих міст України, міської голова м. Українка Павло Козирєв.

"Перше - завдяки раціональному використанню бюджетних грошей, які раніше надходили до районних бюджетів, вивільнені кошти громади змогли перенаправити на ремонти доріг, шкіл та інших об'єктів соціальної інфраструктури. Друге - багато об'єднаних територіальних громад змогли оптимізувати витрати на утримання своєї адміністративної структури. І головне - муніципалітети об'єднаних громад стали нарешті реальною владою", - сказав П. Козирєв на XI Щорічній конференції малих міст у четвер.

Експерт групи Реанімаційного Пакета Реформ (РПР) Іван Лукеря розповів про головні виклики для об'єднаних територіальних громад у проекті держбюджету-2017: "На розвиток громад, які об'єдналися в 2015 році, було передбачено 1 млрд грн. В 2017 році їх буде вже 368, а сума запланована така сама. Крім того, джерелом наповнення цієї статті бюджету є спецконфіскація - кошти, отримані від реалізації майна, конфіскованого за рішенням суду за корупційні дії. Тобто, фактично, це віртуальні кошти".

За словами І.Лукери, незрозуміла також позиція держави щодо утримання сфери медицини і освіти в об'єднаних територіальних громадах: з держбюджету передбачено фінансування тільки зарплат педагогічного персоналу. Решта (комунальні платежі й утримання установ) лежить на плечах цих громад. Водночас обласним і районним бюджетам виділяється на це з держбюджету додаткова дотація.

На думку П. Козирєва, сьогодні головне завдання для тих, хто об'єднався, - консолідація навколо певних проблемних питань у своїй діяльності, напрацювання механізмів комунікацій, консультацій між собою. "Їм треба навчитися представляти свої інтереси на державному рівні спільно, а не кожній окремо. Адже в громадах, які об'єдналися, є системні проблеми, які однакові для усіх об'єднаних територіальних громад", - зазначив голова Асоціації малих міст України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 119 бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 34 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила п’ять ракетних і 105 авіаударів

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 13 районах скупчення сил противника

У Середземному морі на бойовому чергуванні два кораблі РФ, один із них ракетоносій "Калібрів"

ППО ліквідувала 13 ударних БПЛА у двох областях України

4 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Завершується судовий розгляд у справі Google щодо порушення антимонопольного законодавства

Кличко: сильної, демократичної та безпечної Європи без України як рівноправного партнера бути не може

USAID анонсувала пакет допомоги аграрному сектору України на $60 млн

G-7 розглядає план надання Україні допомоги в розмірі 50 мільярдів доларів за ініціативою США

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА