18:44 30.09.2016

Профіцит платіжного балансу України в серпні скоротився майже до нульового значення

2 хв читати
Профіцит платіжного балансу України в серпні скоротився майже до нульового значення

Профіцит зведеного платіжного балансу України в серпні 2016 року скоротився до $16 млн порівняно із $110 млн у попередньому місяці, повідомляється на сайті Національного банку України (НБУ).

Згідно з повідомленням, профіцит платіжного балансу в січні-серпні поточного року становив $533 млн. При цьому негативне сальдо поточного рахунку платіжного балансу за вісім місяців поточного року становило $1,4 млрд. Однак це було компенсовано чистими залученнями за фінансовим рахунком, які були забезпечені приватним сектором .

Як пояснює НБУ, скорочення профіциту платіжного балансу в серпні було обумовлене зростанням негативного сальдо поточного рахунку до $414 млн за рахунок розширення дефіциту торгового балансу. Імпорт товарів зростав більше порівняно з експортом переважно за рахунок зростання поставок енергоносіїв. Крім того, зріс імпорт товарів як інвестиційного, так і споживчого призначення на тлі пожвавлення внутрішнього попиту.

Згідно з повідомленням Нацбанку, скорочення профіциту також було обумовлене чистими залученнями за фінансовим рахунком на $417 млн, які, як і в попередні місяці, були забезпечені приватним сектором. Зокрема, надходження прямих іноземних інвестицій майже повністю були спрямовані в реальний сектор.

Чисте збільшення обсягів прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в серпні 2016 оцінено в $129 млн (у липні $291 млн). На відміну від попередніх місяців, більшість коштів (86,8%) направлено на реальний сектор економіки.

Як зазначає НБУ, темпи скорочення готівки поза банками в серпні хоча і сповільнилися майже вдвічі - до $310 млн у зв'язку з девальвацією гривні, але все ще були вирішальними для динаміки фінансового рахунку.

Ролловер за довгостроковими зобов'язаннями приватного сектора в серпні зріс до 81% (67% - в липні) за рахунок сповільнення відтоку боргового капіталу з банківського сектора - до $115 млн ($363 млн - в липні). В реальний сектор борговий капітал продовжував надходити третій місяць поспіль, хоча і знизився до $26 млн ($164 млн - в липні).

Зобов'язання державного сектора скоротилися насамперед у зв'язку з погашенням урядом ОВДП, які перебували у власності нерезидентів ($175 млн).

Міжнародні резерви України за серпень майже не змінилися і становили на 1 вересня $14,1 млрд, або 3,6 місяців імпорту майбутнього періоду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

Зеленський підтримав реконструкцію міськлікарні №2 Кривого Рогу для лікування поранених військових

У Дніпрі завершено рятувальну операцію після ракетного удару РФ

Зеленський ввів у дію рішення РНБО, що забороняє військовим грати в азартні ігри в Інтернеті

На Вінниччині невідомі вночі розстріляли поліцейських, один із них загинув, у двох областях запроваджено спецоперацію

Ворог за добу здійснив майже 300 ударів по семи населених пунктах Запорізької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА