17:37 17.08.2016

Кредитори суднобудівного заводу "Океан" розглянуть питання продажу підприємства

4 хв читати
Кредитори суднобудівного заводу "Океан" розглянуть питання продажу підприємства

Збори комітету кредиторів ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод "Океан" 19 серпня планує розглянути порядок реалізації його майна в рамках відкритої судом у листопаді 2015 року ліквідаційної процедури, йдеться в повідомленні в газеті "Голос України".

"Завод "Океан" стоїть на порозі відродження. У найближчі дні може бути ухвалено рішення про продаж НСЗ "Океан" як цілісного майнового комплексу - зі збереженням профілю діяльності підприємства", - прокоментувала агентству "Інтерфакс-Україна" майбутні збори ліквідатор підприємства Ірина Сербін.

За її словами, миколаївським заводом уже цікавляться світові суднобудівні холдинги, яким завод потрібен для виробництва і ремонту суден різного класу.

"Моїм завданням як ліквідатора буде забезпечити максимально прозорий продаж "Океану": щоб у торгах змогли взяти участь усі потенційні інвестори, щоб була сформована ринкова ціна", - заявила І.Сербін, яка також очолює комітет Асоціації правників України на конкурсному праві.

Відповідно до публікації, Господарський суд Миколаївської області 23 червня 2016 року затвердив реєстр кредиторів "Океану", зобов'язав ліквідатора провести збори кредиторів, які 27 липня обрали комітет кредиторів у складі п'яти компаній - ТОВ "Консалтинг-Гамма", "Тетія Фінанс", "Торговий дім "Аннона", "Денкорд АГ" і "Фінансова компанія "Авуар-Сервіс".

І.Сербін зазначила агентству, що низка осіб робить спроби в судовому порядку вплинути на процедуру ліквідації "Океану". Зокрема, за її словами, сім фізичних осіб заявили сумнівні претензії до ПАТ сумарно на 4,5 млн грн, вимагаючи виплатити їм зарплати з урахуванням окладу від 30 до 108 тис. грн на місяць за середньої зарплати на заводі близько 2,5 тис. грн.

І.Сербін додала, що ці особи погрожували завдати їй тілесних ушкоджень та намагалися зірвати збори кредиторів.

"У мене є підстави вважати, що кінцевою метою цієї групи є не стільки отримати незаконну компенсацію, скільки загальмувати процедуру перезавантаження "Океану" в інтересах осіб і компаній, пов'язаних з російським "Газпромом", - заявила ліквідатор.

Вона додала, що їй також вдалося виключити з реєстру кредиторів необгрунтовані вимоги на 6 млн грн одного з колишніх керівників ПАТ - екс-першого заступника голови Миколаївської обласної державної адміністрації Миколи Романчука, затриманого 3 червня 2016 роки за отримання хабара $ 90 тис.

Як повідомлялося, реєстр вимог кредиторів "Океану" затверджено в сумі 1 млрд 758,94 млн грн, окремо внесені забезпечені заставою вимоги Райффайзен банку Аваль на 14,85 млн грн.

Найбільшим кредитором, чиї вимоги в розмірі 1,433 млрд грн зараховані до четвертої черги, є "Консалтинг-Гамма" (Кривий Ріг), власниками якого, згідно з держреєстром, є ТОВ "ТС ЛТД" (Миколаїв) і ТОВ "Грінволтрейд", кінцевими бенефіціарами - відповідно кіпріоти Сотеракіс Теохарідес і Лазара Елені.

Кінцевими бенефіціарами інших членів комітету кредиторів є киянин Юрій Тверітінов, миколаївець Ігор Волошин, а також ще низка кіпріотів.

Перша черга кредиторських вимог становить 90,36 млн грн, зокрема борги із зарплати - 71,4 млн грн, друга черга - 44,66 млн грн, з яких Фонду соцстраху від нещасних випадків і профзахворювань - 43,57 млн грн, третя черга складається з боргів податкової та Держрезерву - 8,68 млн грн.

Серед кредиторів четвертої черги також ТОВ "Сільгосппідприємство "Нібулон" - 13,5 млн грн, ТОВ "Метінвест-Україна" - 4,9 млн грн, ТОВ "Смарт-груп" - 4,51 млн грн і пов'язані з ним ПАТ "Євпаторійський завод будматеріалів" - 5,3 млн грн, Херсонський і Чорноморський суднобудівні заводи - відповідно 10,25 млн грн і 24,68 млн грн, а також ТОВ "Смарт-меритайм груп" - 2,75 млн грн.

ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод "Океан" (до квітня 2011 року - "Вадан Ярдс Океан", до грудня 2008 - Damen Shipyard's Okean, до лютого 2001 - "Суднобудівний завод "Океан") спеціалізувалося на виробництві та ремонті контейнеровозів, танкерів, буксирів, барж водотоннажністю до 350 тис. тонн.

У лютому 2012 року про готовність придбати 50% акцій заводу "Океан" повідомив "Смарт-холдинг". Президентом ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод "Океан" був призначений Василь Федін - виконавчий директор Smart Maritime Group (SMG) –суднобудівного субхолдингу "Смарт-холдинг", проте згодом він пішов з підприємства, а "Смарт" повідомив про те, що угода не відбулася.

У квітня 2013 року Госпсуд Миколаївської області затвердив реєстр кредиторів підприємства із загальною сумою визнаних вимог у розмірі 2,3 млрд грн. Основними кредиторам визнані компанії Belmont Industries Inc. (Беліз) і ТОВ "Консалтинг-Гамма", однак проти цього заперечували компанії, пов'язані з групою "Фінанси та кредит" Костянтина Жеваго. У листопаді 2013 року було ухвалено рішення про визнання "Океану" банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, проте в травні 2014 року Вищий господарський суд України скасував його.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА