16:56 16.08.2016

САП не має наміру допитувати нардепа Онищенка через Skype

3 хв читати
САП не має наміру допитувати нардепа Онищенка через Skype

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) не має наміру допитувати фігуранта у справі про розкрадання газу - народного депутата Олександра Онищенка в режимі відеоконференції, заявив керівник САП Назар Холодницький.

"Точно не будемо допитувати через Skype, точно не будемо його допитувати через включення в ефіри на телеканалах. Є Кримінальний процесуальний кодекс, є порядок, його треба дотримуватися... Тому я не буду коментувати кожне його виступ, кожне пряме включення або черговий божевільний пост у Facebook", - сказав Н.Холодницький в ефірі телеканалу "112.Україна" у вівторок.

Керівник САП також зазначив, що О.Онищенко не повідомляє свого місця перебування.

"Ми робимо все від нас залежне і можливе, щоб встановити місце перебування Онищенка, незважаючи на те, що він говорить, що в Лондоні і надав мені особисту адресу, це неправда", - зазначив Н.Холодницький.

Він також поінформував, що було вжито всіх заходів для екстрадиції українського нардепа "відповідно до вимог міжнародних законів і нашого законодавства".

Як повідомлялося, Національне антикорупційне бюро та САП 22 червня викрили організаторів схеми із розкраданню коштів під час видобутку і продажу природного газу в межах договорів про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування", в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд грн. Верховна Рада 5 липня дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата О.Онищенка - головного фігуранта "газової" схеми.

27 липня генеральний прокурор України Юрій Луценко підписав повідомлення про підозру О.Онищенку. До цього він, користуючись депутатською недоторканністю, полишив Україну.

О.Онищенко 29 липня повідомив, що перебуває в Лондоні, оформлює посвідку на проживання і просить політичного притулку у влади Великої Британії. 2 серпня він не з'явився на перший допит в Україні. Повторно викликаний на 5 серпня, нардеп знову не прибув на допит.

Як пояснили в НАБУ, за повторної неявки підозрюваного буде запущено процедуру оголошення його в розшук. "Якщо він не з'явиться на допит повторно, ми звернемося до суду з проханням примусової доставки до суду і обрання запобіжного заходу", - сказав тоді Н.Холодницький і зазначив, що спочатку, згідно з процедурою, О. Онищенко буде оголошений в розшук в Україні, потім – в міждержавний і міжнародний розшук.

5 серпня генпрокурор Ю. Луценко висловив переконання, що ймовірність екстрадиції О. Онищенка з Великої Британії набагато вища, ніж з РФ, де він перебував спочатку. Генпрокурор наголосив, що Велика Британія "з її високою юридичною культурою" ніколи не відмовляла у видачі злочинців на підставі обґрунтованих документів.

10 серпня вранці заступник керівника САП Володимир Кривенко повідомив, що САП до кінця дня подасть до українського бюро Інтерполу постанову суду про затримання з метою приводу в суд О. Онищенка для обрання йому запобіжного заходу.

Генпрокурор цього ж дня висловив упевненість, що після оголошення О. Онищенка в державний, а далі в міжнародний розшук і затримання за лінією Інтерполу на території Великобританії існує велика ймовірність позитивного рішення про його екстрадицію до України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли село на Харківщині, загинула мирна жителька - Синєгубов

Кількість постраждалих унаслідок обстрілу Золочева Харківської області зросла до восьми осіб - МВС

Міноборони відкрило в Україні вже 19-й центр рекрутингу - в Ужгороді

Відомо про двох загиблих і шістьох поранених унаслідок обстрілу Гірника Донецької області - голова ОВА

Тенденція до збільшення кількості ДТП через водіння в нетверезому стані посилюється - патрульна поліція

Журналісти можуть відновити роботу у ВР для висвітлення сесій після великодніх свят - Юрчишин

Умєров розповів ірландському колезі про ситуацію на полі бою, закликав до інвестицій в українські оборонні компанії

До Києва прибула заступниця адміністратора USAID

Кількість держслужбовців в Україні скоротилася на 571 особу за перший квартал 2024 року - НАДС

У Нікополі четверо постраждалих після атаки РФ - обладміністрація

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА