16:33 07.06.2016

Москаль просить прем'єр-міністра відкликати із Закарпаття вагони з лісом-кругляком під виглядом "паливної деревини"

2 хв читати
Москаль просить прем'єр-міністра відкликати із Закарпаття вагони з лісом-кругляком під виглядом "паливної деревини"

Голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль звернувся до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням відкликати 169 залізничних вагонів із лісом-кругляком, готових до відправлення на експорт до країн Євросоюзу.

Згідно зі зверненням на сайті голови області у вівторок, ці вагони блокують прикордонні залізничні станції "Чоп" і "Батьово" в Закарпатській області.

"Усі вагони завантажені кругляком, який по документації проходить як паливна деревина", - йдеться у зверненні.

Відправники лісу - державні підприємства лісового господарства з усієї України (окрім Закарпаття). Їх перелік оприлюднено на сайті Г.Москаля.

За його інформацією, один з одержувачів лісу, який накопичується на залізничних станціях, фірма в Празі (Чехія), заснована громадянами Росії, які після введення санкцій Євросоюзу проти Росії взялися вивозити за кордон український ліс.

Голова Закарпатської ОДА просить прем'єр-міністра дати доручення Держлісагентству відкликати вагони з лісом із Закарпаття.

Як повідомлялося, Верховна Рада 9 квітня 2015 року ухвалила закон, яким на десять років заборонила експорт лісоматеріалів і пиломатеріалів у необробленому вигляді (лісу-кругляку), при цьому заборону на експорт лісоматеріалів деревних порід (окрім сосни) було введено з 1 листопада 2015 року, а деревних порід сосни - із 1 січня 2017 року.

Попередній уряд Арсенія Яценюка наприкінці березня цього року запропонував Верховній Раді скасувати заборону на експорт необробленої деревини й врегулювати цей ринок шляхом введення її продажу через аукціони. При цьому спочатку деревина на аукціонах пропонуватиметься компаніям-резидентам України, а потім непродані обсяги - компаніям-нерезидентам.

Із метою моніторингу вирубувань, врегулювання обліку та контролю використання деревини, охорони лісу та введення європейських стандартів у законопроекті уряд також пропонував встановити обов'язковість ведення електронного обліку деревини всіма постійними лісокористувачами. Передбачалося, що експортерами необробленого лісу можуть бути лише постійні лісокористувачі (лісгоспи), і таким чином буде прибрано прошарок посередників-трейдерів, які через корупційні зв'язки занижують ціни у лісгоспів.

Віце-прем'єр з євроінтеграції в новому уряді Іванна Климпуш-Цинцадзе наприкінці квітня повідомила, що для вирішення питання про експорт з України лісу-кругляку буде розроблено новий законопроект, які має враховувати і інтереси Києва, і інтереси Євросоюзу. За її словами, в інтересах Києва - стимулювати переробку деревини всередині країни. При цьому ЄС наполягає на неприпустимості заборон на експорт деяких категорій деревини.

У травні 2016 року заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - торговий представник України Наталія Микольська заявила, що Україні необхідно якнайшвидше врегулювати питання торгівлі необробленою деревиною, оскільки введена заборона на її експорт перешкоджає отриманню країною другого і третього траншів макрофінансової допомоги ЄС сумарним обсягом EUR1,2 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС згорнув військову навчальну місію в Малі

Верховний лідер Ірану про аварію президентського гелікоптера: жодних заворушень у країні не буде

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА