11:05 25.05.2016

Нацбанк визнав неплатоспроможним Смартбанк через непрозору структуру власності

2 хв читати
Нацбанк визнав неплатоспроможним Смартбанк через непрозору структуру власності

Національний банк України (НБУ) відніс ПАТ "Смартбанк" (Київ) до категорії неплатоспроможних з огляду на непрозору структуру власності, повідомляється на веб-сайті центробанку.

Відповідне рішення правління НБУ №20/БТ прийнято 24 травня 2016 року.

НБУ нагадує, що з травня 2014 року звертав увагу банку та його акціонерів на непрозорість структури власності фінустанови.

"Після неодноразових спроб погодити набуття істотної участі у банку різними способами протягом 2015-2016 рр., структуру власності так і не було приведено у відповідність до вимог прозорості, встановлених регулятором", - коментує Нацбанк.

При цьому центробанк зазначає, що в Смартбанку неодноразово без погодження змінювався власник істотної участі, за що регулятор застосовував відповідні заходи впливу.

Нацбанк нагадує: Смартбанк став третім банком, віднесеним до категорії неплатоспроможних на підставі непрозорості структури власності.

Згідно з даними НБУ, у банку були розміщені вклади менше ніж 100 фізичних осіб. Навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) не перевищить 100 тис. грн.

Як повідомлялося, НБУ 23 березня відмовив М.Греждану в опосередкованому придбанні 51% Смартбанку через компанію "Еліс Дистрибьюшн Лтд".

Компанія Asito Kapital у квітні 2015 року придбала 99% акцій ВАТ "Страхова компанія "Стар-Поліс", якому належить 40% акцій банку.

Смартбанк (раніше - банк "Ринкові технології") було зареєстровано у 2010 році.

За даними Нацбанку України, на 1 квітня 2016 року за розміром загальних активів банк у групі недержавних українських банків посідав 66-те місце (460,664 млн грн) серед 109 банків, що діяли в країні.

Asito Kapital S.A. створено в 1998 році у рамках нафтової групи. Діяльність компанії спочатку була спрямована на страхування ризиків у сфері нафтової промисловості. У 2003-му компанія фокусується на роботі з малим і середнім бізнесом, а також на страхуванні фізичних осіб.

Asito Kapital S.A. працює на десяти європейських ринках, зокрема в Болгарії, Бельгії, Люксембурзі, Фінляндії, Чехії, Словаччині, Естонії, Литві, Італії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА