14:14 22.12.2015

Мінфін у пропозиціях щодо Податкового кодексу зберіг лазівку для випуску "сірого" палива – експерт

2 хв читати
Мінфін у пропозиціях щодо Податкового кодексу зберіг лазівку для випуску "сірого" палива – експерт

Міністерство фінансів України у своїх пропозиціях щодо коригування Податкового кодексу зберегло акцизні пільги при випуску палива із підвищеним вмістом біоетанолу, що призведе до широкої практики кустарного виробництва бензинів, вважає директор "Консалтингової групи "А-95" (Київ) Сергій Куюн.

"Мінфін підвищує ставки акцизів для звичайних бензинів і при цьому залишає лазівку для відходу від сплати акцизів при випуску альтернативних палив. Ця щілина швидко перетвориться на велику дірку, куди витечуть всі податки, які так хоче отримати Кабмін", – заявив С. Куюн, зазначивши, що в первісному варіанті урядового законопроекту ставки акцизів на традиційні і звичайні палива були рівними.

За його словами, на сьогодні внутрішні виробництва альтернативних палив ніким не контролюються, немає постійного контролю якості цих палив, через що масштаби зловживань для отримання зниженої ставки акцизів величезні.

"Ніхто, окрім виробника цих палив, на сьогодні не знає, скільки там цих біокомпонентів – 30%, 10% і чи є вони там взагалі. Але пільги за акцизом вони отримують", – говорить С. Куюн.

За оцінками "Консалтингової групи "А-95", у 2015 році без податків на ринок надійде близько 600 тис. тонн бензину – близько 25% від споживання країни, що еквівалентно бюджетним втрат у розмірі 3,3 млрд грн. Найбільша частка в цих постачаннях належить виробникам альтернативних палив.

"Характерно, що так звані "спиртовики" отримують на свої нафтобази великі обсяги різних паливних компонентів – стабільного бензину, газоконденсату і октанопідвищувальних присадок, які нібито потрібні для випуску спиртових палив. Однак, як показує статистика, сумарні обсяги поставок сировини і паливних компонентів значно перевищують обсяги продажу альтернативних палив цих операторів на своїх АЗС", – зазначає С. Куюн.

З урахуванням підвищення акцизів і збереження "чорних" і "сірих" схем ухилення від податків експерт прогнозує збільшення бюджетних втрат у 2016 році до 5 млрд грн.

На його думку, для підтримки спиртової галузі було б доцільно вдатися до прямих дотацій виробників біоетанолу та розробити програму щодо поступового обов'язкового додавання біокомпонентів до моторних палив.

Як повідомлялося раніше, в законопроекті №3688 "Про внесення змін до Податкового кодексу", від 22 грудня 2015 року, уряд запропонував у першому півріччі 2016 року збільшити на 13% ставки акцизів на моторні палива і зберегти 50-відсоткові пільги за акцизом для альтернативних палив з підвищеним вмістом біоетанолу.

Основним аргументом на цю користь було збільшення надходжень до бюджету, а також ліквідація схем ухиляння від оподаткування при випуску альтернативних палив.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА