11:06 14.12.2015

Рада ЄС на рівні глав МЗС обговорить Україну, Туреччину, Лівію, Ірак

4 хв читати
Рада ЄС на рівні глав МЗС обговорить Україну, Туреччину, Лівію, Ірак

Попри численні прогнози в ЗМІ останніх днів, Рада ЄС із закордонних справ, швидше за все, в понеділок не ухвалить рішення щодо продовження обмежувальних заходів стосовно РФ, повідомив журналістам на умовах анонімності високопоставлений європейський чиновник.

"Щодо суті питання між країнами ЄС є згода (стосовно продовження санкцій - ІФ). Потрібна ще згода, на якому рівні це обговорюватиметься - послів (постпредів країн ЄС - ІФ) або іншому", - сказав співрозмовник ЗМІ.

"Сьогодні найімовірніший сценарій, що це обговорюватиметься на рівні послів, тому що ми добре знаємо, що кожен з послів отримує інструкції зі своєї столиці. Як ви бачили, це не входить до порядку денного Європейської Ради (саміту ЄС 17-18 грудня - ІФ). Можливо, це буде схвалено однією з найближчих Рад ЄС: у понеділок засідає Рада із закордонних справ, у вівторок - Рада із загальних питань. Але я цілком можу передбачати, що це буде одна з Рад ЄС після Європейської Ради, тому що, повторюся, оскільки немає розбіжностей по суті, я не думаю, що глави держав і урядів обговорюватимуть це на Європейській Раді", - пояснив чиновник.

За його словами, розбіжності стосуються суто процедурної сторони.

Проте прем'єр-міністр головуючого в Євросоюзі Люксембургу Ксав’є Беттель повідомив на прес-конференції у Брюсселі, що, за його даними, затримка з продовженням санкцій до РФ пов'язана з тим, що "низка країн ЄС" вимагає розгляду ситуації з виконанням Мінських угод.

К. Беттель вважає, що санкції ЄС щодо української ситуації мають не лише посилюватися, а й послабитися залежно від виконання Мінських угод.

Раніше постійний представник РФ при Євросоюзі Володимир Чижов заявив "Інтерфаксу" у Брюсселі, що "якщо Євросоюз скасує свої заходи, то і ми скасуємо свої зустрічні заходи". При цьому він відмовився коментувати інформацію в ЗМІ та прогнози, зазначивши: "Я в цих спекуляціях не беру участі. В мене робота інша. Мені посада не дозволяє цим займатися".

Засідання Ради ЄС у понеділок розпочнеться з обговорення "Східного партнерства". Рада ЄС на рівні глав МЗС має намір провести порівняльний аналіз відносин з шістьма країнами "Східного партнерства" - Азербайджаном, Вірменією, Білоруссю, Грузією, Молдовою і Україною, повідомив високопоставлений чиновник ЄС.

"Якою мірою можна порівнювати або ні їхні відносини із союзом, на якому етапі вони перебувають. І ми значною мірою говоритимемо про Україну", - сказав співрозмовник ЗМІ.

Відповідаючи на запитання про процес лібералізації візового режиму для Грузії та України, джерело сказало: "Ми не говоритимемо про це в понеділок. Треба дочекатися доповіді Єврокомісії щодо обох країн".

За його словами, в ЄС із цього питання налаштовані позитивно й оптимістично, але доповідь запланована на 15 грудня, тобто не може бути розглянута на найближчій Раді ЄС із закордонних справ. Його можна буде обговорити тільки в січні.

У відповідь на питання про ситуацію в Молдові співрозмовник журналістів заявив, що ніяких спеціальних акцій ЄС щодо Молдови поки що не передбачено. "Проблема у внутрішній кризі, яку переживає Молдова", - додав він.

Чиновник ЄС сказав, що Євросоюз підтримує контакти зі своїм асоційованим партнером - Молдовою - і уважно стежить за політичною ситуацією, проте зараз ніякі спеціальні дії з боку ЄС не передбачені: поки що йдеться про обмін інформацією та оцінку ситуації.

Далі - питання боротьби з тероризмом. Глава дипломатії ЄС Федерика Могеріні, зазначає джерело, надіслала листа 28 міністрам закордонних справ країн ЄС, пояснюючи, що було зроблено за підсумками лютневих висновків Ради з боротьби з тероризмом.

На робочий обід міністрів закордонних справ Євросоюзу у рамках Ради ЄС запрошений глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу, який порушить тему відносин Анкари та Москви, повідомив високопоставлений функціонер ЄС. "Йдеться про обговорення за участю міністрів закордонних справ міжнародної політики з турецькою стороною, особливо це стосується Сирії, Іраку, Лівії та боротьби з тероризмом і ІД, щоб бути на одній довжині хвилі з турками", - пояснило джерело.

"Я, у будь-якому випадку, впевнений, що пан М. Чавушоглу згадає відносини з Росією", - сказав він, відповідаючи на запитання.

"Дискусії, що точаться між Туреччиною і Росією, - це їхнє двостороннє питання. Ми вислухаємо, що має сказати з цього приводу турецький міністр закордонних справ", - заявив співрозмовник ЗМІ.

За його словами, глава МЗС РФ Сергій Лавров, з російського боку, і М. Чавушоглу - з турецького повинні самі вирішувати, "який тип відносин вони хочуть встановити".

Після обіду міністри закордонних справ ЄС обговорять ситуацію в Лівії за участю спеціального представника генсека ООН щодо Лівії Мартіна Коблера.

Метою наступного пункту порядку денного - про Ірак - є дискусія про внутрішню ситуацію, підтримку іракських реформ у процесі національного примирення, пояснив чиновник ЄС. За його словами, це питання увійшло до порядку денного на прохання багатьох держав союзу.

До офіційного порядку денного не входить питання щодо ситуації в Бурунді, яка погіршується, але цю проблему можуть обговорити поза планом, припустило джерело.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Умєров розповів ірландському колезі про ситуацію на полі бою, закликав до інвестицій в українські оборонні компанії

До Києва прибула заступниця адміністратора USAID

Кількість держслужбовців в Україні скоротилася на 571 особу за перший квартал 2024 року - НАДС

У Нікополі четверо постраждалих після атаки РФ - обладміністрація

Єрмак обговорив Українську формулу миру з директором Офісу з нацбезпеки при президентові Республіки Корея

У лікарні помер чоловік, який постраждав унаслідок обстрілу Одеси 29 квітня

СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ (МП) із Запоріжжя в розпалюванні релігійної ненависті

У Сумській області в 5-кілометровій зоні від кордону з РФ посилено особливий режим

У парку-пам'ятці "Межигір'я" розпочався процес передання майна в управління державі, після його завершення парк відкриють для відвідувачів

Найближчі дні в Україні будуть теплими, невеликий дощ пройде на сході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА