12:40 13.11.2015

"Енергоатом" планує залучити $250 млн американських банків на реалізацію проекту ЦСВЯП

2 хв читати

Державне підприємство "НАЕК "Енергоатом" має намір залучити кредити на $250 млн в Bank of Ameriсa і Merrill Lynch у рамках проекту створення централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), повідомив президент компанії Юрій Недашковський журналістам у Києві в п'ятницю.

"Вийшли на фінішну пряму. Я цього тижня підписав лист прем'єр-міністрові, де виклав усі наші напрацювання з Bank of Ameriсa, Merrill Lyncр і OPIC, щоб ми отримали кредит на $250 млн на 25 років під дуже низьку процентну ставку - менше 7% ", - сказав він.

Як повідомлялося, "Енергоатом" і Holtec International підписали угоду про будівництво ЦСВЯП у 2005 році (після перемоги Holtec у відповідному конкурсі).

Додаткова угода до контракту від 26 січня 2015 року передбачає, що проектування і будівництво сховища здійснюватиме "Енергоатом", а постачання спеціального обладнання для сухого зберігання відпрацьованого ядерного палива і його транспортування - корпорація Holtec. У новій редакції договору також передбачено передання українській стороні технології Holtec з виробництва контейнерів для зберігання ВЯП.

Спорудження ЦСВЯП надасть можливість НАЕК значно скоротити витрати, пов'язані з поводженням з ВЯП, яке наразі переважно вивозиться на тимчасове зберігання до РФ. ВЯП з шести енергоблоків ВВЕР-1000 Запорізької АЕС не вивозиться до РФ, а зберігається в пристанційному СВЯП сухого контейнерного типу (СВЯП), введеному в експлуатацію в 2001 році.

Розроблене київським "Енергопроект" техніко-економічне обґрунтування передбачає проектну місткість ЦСВЯП у 16,53 тис. відпрацьованих тепловиділяючих елементів, зокрема 12,01 тис. – з блоків ВВЕР-1000, 4,52 тис. – ВВЕР-440. При цьому ємність пускового комплексу становить 3,62 тис. збірок, зокрема 2,51 тис. – з ВВЕР-1000.

Передбачається, що в 2015-2017 році буде здійснено проектування і спорудження сховища, постачання обладнання і технологій Holtec і введення сховища в експлуатацію. Загалом до кінця 2020 року Holtec поставить для ЦСВЯП 94 системи зберігання ВЯП, подальше їх виробництво здійснюватиметься в Україні.

"Енергоатом" є оператором усіх чотирьох АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА