13:36 24.09.2015

Українці не визначилися у своєму ставленні до ідеї самосуду і не хочуть виходити на масові протести – опитування

3 хв читати
Українці не визначилися у своєму ставленні до ідеї самосуду і не хочуть виходити на масові протести – опитування

Ставлення до самосуду громадська думка в Україні неоднорідне, і незважаючи на те, що майже половина населення країни вважає його апріорі неприпустимим, більше третини громадян допускають самосуд "у деяких випадках", а кожен десятий українець вважає, що самосуд є єдиним способом покарати злочинців, свідчать дані соцдослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" ім.Ілька Кучеріва та Центром Разумкова в липні цього року.

Згідно з прес-релізом за результатами проведеного в липні 2015 року соціологічним дослідженням, лише 12% населення поділяють думку, що "самосуд у наших умовах є єдиним способом покарати злочинців". Водночас 35% населення вважають, що самосуд, хоч і неприпустимий, але в деяких випадках може бути виправданим. Категорично налаштовані проти самосуду 46% населення.

"Найбільше схильні до підтримки самосуду жителі Західного регіону, де 16% впевнені, що самосуд – це єдиний спосіб покарати злочинців, а 44% схильні іноді припускати таку можливість (33% категорично засуджують). Менше підтримують можливість самосуду на Сході, де лише 7% вважають самосуд методом досягнення справедливості, 26% схильні іноді його виправдовувати, а 60% вважають неприпустимим у будь-якому випадку", - йдеться в прес-релізі.

Водночас, незважаючи на те, що тяжкі наслідки фінансово-економічної кризи відчуває на собі фактично все населення України: 59% - дуже серйозно і ще 37% - "деякою мірою", більшість українців в липні не очікували масових протестних виступів.

"У липні 2015 року 28% населення очікують, що в їхніх містах і селах можливі масові протестні виступи (6% у цьому впевнені і ще 22% допускають таку можливість). Проте більшість населення (60%) вважає такі виступи або малоймовірними (33%), або зовсім неможливим (27%). Найбільше очікують протестних виступів мешканці Центрального (38%), Східного (30%) і Західного (28%) регіонів, найменше – на Донбасі (10%)", - йдеться в документі.

Особисто взяти участь у можливих акціях протесту висловили готовність 18% населення (4% - "обов'язково" і ще 14% - "скоріше за все"). Проте 67% відповіли, що участі в таких акціях не братимуть (24% - "швидше за все, ні" і ще 43% - "точно ні"). Це - найнижчі показники готовності до протестів за період з травня 2013 року. Найвищі протестні настрої були в опитуванні, проведеному в січні 2015 року, коли готовність протестувати висловили 43% населення (час, коли почала стрімко падати гривня і рости ціни).

"Традиційно високою готовністю до протестів відрізняється населення Західного регіону, де готові взяти участь в акціях протесту 33% населення. В інших регіонах така готовність значно менша: 21% в Центральному регіоні, 13% - у Південному, 10% - у Східному і 7% на Донбасі", - йдеться в прес-релізі.

Дослідження провели Фонд "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" та соціологічна служба Центру Разумкова з 22 до 27 липня 2015 року. Опитано 2011 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки - 2,3%. Опитування проводилося в рамках проекту Громадського соціологічного консорціуму за фінансової підтримки програми Євросоюзу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА