13:26 13.08.2015

Мін’юст має протягом 40 діб подати документи на екстрадицію Маркова з Італії - керівник українського бюро Інтерполу

3 хв читати
Мін’юст має протягом 40 діб подати документи на екстрадицію Маркова з Італії - керівник українського бюро Інтерполу

Українське бюро Інтерполу вжило заходів у зв'язку із затриманням екс-нардепа, лідера партії "Родіна" Ігоря Маркова в Італії у рамках своєї компетенції, надалі питання екстрадиції курируватиме Міністерство юстиції України, заявляє керівник українського бюро Інтерполу Василь Неволя.

"Наші найближчі дії, які ми мали здійснити після отримання цієї інформації, їх уже реалізовано", - заявив він на брифінгу в Києві в четвер.

"Тобто ми повідомили ініціатору розшуку - в цьому випадку це департамент кримінального розшуку Міністерства внутрішніх справ, Генеральній прокуратурі та Міністерству юстиції України, які далі вирішуватимуть питання організації екстрадиції. Оскільки справа вже перебуває на розгляді в суді, то це компетенція Міністерства юстиції", - пояснив В.Неволя.

Він також зазначив, що бюро Інтерполу повідомило про факт затримання І.Маркова Мін’юсту, який курируватиме питання екстрадиції.

За словами В.Неволі, Україна протягом 40 діб має подати документи на екстрадицію затриманого. "А далі залежить від того, як розвиватиметься процедура, чи буде оскаржено рішення, чи будуть якісь додаткові питання розглядати", - сказав він.

Керівник бюро Інтерполу в Україні зазначив, що у зв'язку з цим складно спрогнозувати, скільки часу триватиме процедура видачі І.Маркова Україні.

За його словами, українська сторона не має інформації про наявність у затриманого російського паспорта. В.Неволя додав, що у І.Маркова є український дипломатичний паспорт, який було визнано недійсним.

Він уточнив, що І.Маркова було оголошено в міжнародний розшук у зв'язку зі справою про хуліганство, вчинене в Одесі у 2007 році, - ст. 296 Кримінального кодексу.

За словами керівника українського бюро Інтерполу, у І.Маркова вже є захисник в Італії. Він зазначив, що громадянство будь-якої країни, окрім Італії, не може стати перешкодою для екстрадиції затриманого в Україну.

Водночас В.Неволя зазначив, що не до його компетенції належать питання про можливість пред'явлення нових підозр І.Маркову в скоєнні злочинів, передбачених іншими статтями Кримінального кодексу.

Як повідомлялося, І.Маркова затримали в Одесі 22 жовтня 2013 року після вручення повідомлення про підозру у вчиненні хуліганських дій у 2007 році - організації та участі в побитті учасників пікету проти встановлення в місті пам'ятника Катерині ІІ. Кілька місяців І.Марков провів у ІТТ у Києві, проте 25 лютого Приморський районний суд Одеси прийняв постанову про негайне звільнення лідера "Родіни" з-під варти.

У грудні 2014 року МВС оголосило І.Маркова в розшук. Його підозрюють у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство з завданням тілесних ушкоджень). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном від трьох до семи років. На офіційному сайті міністерства в розділі "Особи, які переховуються від органів влади" датою зникнення І.Маркова зазначено 4 листопада 2014 року.

На початку серпня поточного року І.Марков виступив на прес-конференції в Москві як член так званого Комітету порятунку України, очолюваного колишнім прем'єром України Миколою Азаровим.

12 серпня стало відомо, що І.Маркова затримано в Італії, Генпрокуратура готує документи на його екстрадицію. Апеляційний суд Генуї розглядатиме питання щодо його екстрадиції 14 серпня вранці. З цього дня розпочнеться 40-денний термін для надання Україною доказів провини затриманого.

Під час затримання в екс-нардепа було знайдено два паспорти - український та російський, тому італійці повідомили про затримання консульства України та РФ. У МЗС повідомили, що дипломатичний паспорт І.Маркова було анульовано після позбавлення його депутатського мандата в 2014 році.

І.Марков відмовився від наданого йому Італією захисника та звернувся по допомогу до російського посольства в Римі, зокрема з проханням призначення йому довіреного адвоката.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Mercedes-Benz заявляє, що Міністерство юстиції США завершило розслідування скандалу з викидами дизельних двигунів

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА