18:15 10.12.2014

Яценюк зустрівся з Папським посланцем з нагоди 25-річчя виходу УГКЦ з підпілля

2 хв читати
Яценюк зустрівся з Папським посланцем з нагоди 25-річчя виходу УГКЦ з підпілля

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк провів у середу, 10 грудня, зустріч з Папським посланцем, кардиналом Крістофом Шенборном на святкуванні 25-річчя виходу Української Греко-католицької церкви (УГКЦ) з підпілля.

Як повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабміну, на зустрічі були присутні предстоятель УГКЦ Святослав Шевчук та Апостольський нунцій в Україні Томас Едвард Галліксон.

"Ми відчували і відчуваємо підтримку Католицької Церкви в нашій боротьбі за незалежність, територіальну цілісність, свободу і права. Ціную ваші зусилля у підтримці України", - сказав А. Яценюк, нагадавши про свою зустріч з Папою Римським Франциском у квітні нинішнього року.

Прем'єр-міністр зазначив, що свобода віросповідання є однією з базових цінностей для України. За його словами, церкви і релігійні організації в Україні "знайшли шлях, як співіснувати разом і поважати один одного". "Ми маємо реальну єдність, незважаючи на те, що дехто намагається використати релігію як засіб політичного впливу", - наголосив А. Яценюк.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко привітав у середу С. Шевчука з 25-річчям виходу УГКЦ з підпілля після майже півстолітнього періоду заборони і репресій.

Після радянської окупації Західної України розпочалась кампанія зі знищення УГКЦ: було заарештовано митрополита Йосифа Сліпого та інших єрархів; більшість єпископів згодом померла у засланні. Були заарештовані та заслані до таборів праці сотні священиків, ченців, черниць та вірних мирян, дуже часто разом зі своїми дружинами та дітьми.

9-10 березня 1946 року в соборі Святого Юра у Львові відбувся так званий "Львівський Синод", де було скасовано унію Берестейського Собору і церкву насильно приєднано до Російської православної церкви. Після цього УГКЦ продовжувала жити підпільно завдяки ретельно відпрацьованій системі таємних семінарій, монастирів, парафій та молодіжних груп аж до легалізації 1 грудня 1989 року. Весь цей час вона була найчисельнішою забороненою церквою в світі і найбільшою структурою суспільної опозиції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА