16:04 14.10.2014

Рада Оптового ринку електроенергії просить допомоги у влади України для проходження зими

2 хв читати
Рада Оптового ринку електроенергії просить допомоги у влади України для проходження зими

Підвищити ціни на електроенергію, надати в розпорядження галузі всі кошти від цільової надбавки до тарифу на електроенергію, а також розширити ресурси Ощадбанку та погасити бюджетні борги за електроенергію просить рада Оптового ринку електричної енергії (ОРЕ) України.

Відповідні звернення цей представницький орган, який здійснює загальний нагляд за роботою ОРЕ та виконанням умов договору між членами ОРЕ, направив президенту, прем'єр-міністру та голові Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) за підсумками позачергового засідання 9-10 жовтня.

Рада ОРЕ констатує критичний стан підприємств ПЕК внаслідок проведення бойових дій на території Донецької та Луганської областей, різкого скорочення видобутку вугілля і пошкодження транспортної інфраструктури. Зокрема, запаси вугілля марок А (антрацит) і П (пісне) на складах ТЕС і ТЕЦ впали майже вчетверо за серпень-вересень - до 440 тис. тонн, через відсутність палива з роботи виведено 3690 МВт потужностей на ТЕС України, а ще 3815 МВт потужностей зможуть працювати не більше ніж сім днів із поточним обсягом вугілля на складах (загальні потреби в потужності на сьогодні становлять близько 22000 МВт, а взимку збільшуються до 27000-28000 МВт - ІФ).

Згідно зі зверненнями, оприлюдненими у вівторок, станом на 1 жовтня заборгованість ДП "Енергоринок" перед виробниками електроенергії становить 15,6 млрд грн, а заборгованість енергопостачальних компаній перед "Енергоринком" і заборгованість споживачів перед енергопостачальниками становить близько 17 млрд грн, зокрема фінансовані з держбюджету підприємства вугільної промисловості (6,6 млрд грн) та підприємства житлово-комунального господарства (5,5 млрд грн).

"Очікувана величина фінансового небалансу, за експертними оцінками генерувальних компаній ТЕС, до кінця 2014 року становитиме 4-5 млрд грн, у зв'язку з чим генерувальні компанії вже сьогодні не мають достатніх джерел для виконання поточних фінансових зобов'язань, включаючи зобов'язання перед ДП "Вугілля України" за вже поставлене вугілля", - зазначає рада ОРЕ.

Для вирішення проблеми цей орган пропонує, зокрема, щоб НКРЕКП забезпечила рівень цін, що покриває в повному обсязі собівартість із урахуванням збільшення вартості паливної складової, Нацбанк підвищив ліміти позикових коштів Ощадбанку для збільшення кредитного портфеля для ДП "Енергоринок".

Іншими заходами, на думку Ради ОРЕ, є перенаправлення цільової надбавки до тарифу на електричну енергію із загального фонду держбюджету в спеціальний із подальшим використанням зазначених коштів для потреб ПЕК, зокрема для придбання вугілля та відновлення пошкоджених унаслідок бойових дій енергетичних об'єктів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посли ЄС 8 травня розглянуть План для України, необхідний для Ukraine Facility

Зеленський обговорив з прем'єром Іспанії продовження військової допомоги

Прем'єр Бельгії підтвердив участь у Саміті миру - Зеленський

Президенти Латвії та Фінляндії, прем'єр Іспанії візьмуть участь у Саміті миру в Швейцарії

На Одещині збито дві російські авіаракети - ПК "Південь"

На Одещині знищено морську міну - ВМС ЗСУ

Заступник глави МЗС України поінформував гендиректора ОЗХЗ про системні порушення РФ Конвенції про заборону хімічної зброї

Карандєєв виступає за створення заповідника на території урочища Китаїв у Голосіївському районі Києва

Бійці 79 ОДШБр під час ворожого штурму в районі Новомихайлівки знищили 8 російських мотоциклів й 1 БМП

Понад 3 тис. осіб уже отримали консультацію в Центрах рекрутингу української армії, понад 1 тис. - у процесі оформлення - Міноборони

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА