17:17 08.02.2014

"Батьківщина" пропонує передати частину повноважень президента парламенту й уряду - проект змін до Конституції

4 хв читати

У підготовлених фракцією "Батьківщина" змінах до Основного закону пропонується передати частину владних повноважень президента ВР та уряду, забезпечивши парламентсько-президентську форму правління.

Зокрема, передбачено, що глава держави не може достроково припинити повноваження парламенту, якщо впродовж 30 днів у рамках однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися.

"Президент України має право достроково припинити повноваження Верховної Ради України виключно, якщо впродовж 60 днів після відставки Кабінету Міністрів України не сформовано персональний склад Кабінету Міністрів України", - йдеться в документі (стаття 90), текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

Рішення про дострокове припинення повноважень парламенту президент може прийняти після консультацій з головою Верховної Ради, його заступниками та керівниками фракцій.

Чинна Конституція уповноважує президента за згодою Верховної Ради призначати прем'єра, припиняти його повноваження й ухвалювати рішення про його відставку.

Згідно з редакцією "Батьківщини", президент: "Вносить за пропозицією парламентської коаліції у Верховній Раді України, сформованої відповідно до статті 83 Конституції, подання про призначення Верховною Радою України прем'єр-міністра України в термін не пізніше ніж на п'ятий день після отримання такої пропозиції".

Аналогічно відбувається процедура призначення і звільнення генерального прокурора України, голів Антимонопольного комітету, Фонду державного майна, Державного комітету телебачення і радіомовлення.

Глава держави не бере участі у призначенні членів Ради Національного банку України та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

У запропонованому "Батьківщиною" варіанті Конституції президент не призначає за поданням глави уряду членів Кабміну, керівників інших центральних органів виконавчої влади, а також голів місцевих державних адміністрацій і не припиняє їхніх повноважень на цих посадах.

Опозиціонери пропонують позбавити президента повноважень створювати, реорганізовувати та ліквідовувати за поданням прем'єр-міністра міністерства й інші центральні органи виконавчої влади. Це робить уряд. Кабмін також призначає і звільняє за поданням прем'єра керівників центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабміну.

У підготовлених змінах прописано, що президент не може скасовувати акти Кабміну та Ради міністрів Криму, але може звертатися до Конституційного Суду щодо актів уряду "за мотивами не відповідності Конституції".

Призначати та звільняти найвище командування Збройних сил України й інших військових формувань президент може за поданням Кабінету Міністрів.

"Батьківщина" пропонує зробити главу держави тільки гарантом державного суверенітету й територіальної цілісності України, при цьому позбавити статусу гаранта дотримання Конституції, прав і свобод людини та громадянина.

Згідно з новою редакцією, президент не керує зовнішньополітичною діяльністю держави (за чинною Конституцією, це належить до його повноважень - стаття 106), але представляє державу в міжнародних відносинах, проводить переговори й укладає міжнародні договори.

Глава держави не може без подання Кабінету Міністрів призначати та звільняти голів дипломатичних представництв України в інших країнах і при міжнародних організаціях.

За президентом залишаються такі повноваження, як створення судів, вручення державних нагород, надання найвищих військових звань, дипломатичних рангів, інших найвищих спеціальних звань, вирішення питання про надання і припинення громадянства, надання притулку, глава держави також здійснює помилування, підписує ухвалені парламентом закони.

За президентом залишається право вето на ухвалені ВР закони, окрім законів про внесення змін до Конституції.

У Конституції, запропонованій "Батьківщиною", спрощено процедуру відсторонення президента з посади (стаття 111).

Питання про відсторонення президента з посади в порядку імпічменту ініціює не більшість (як передбачено в чинній редакції), а третина народних депутатів. Для проведення розслідування створюється спеціальна тимчасова слідча комісія.

За наявності підстав Верховна Рада більшістю від конституційного складу ухвалює рішення про звинувачення президента у вчиненні державної зради або іншого злочину (в нинішній Конституції таке рішення мають підтримати дві третини народних депутатів).

На сьогодні процедура усунення глави держави з посади в порядку імпічменту передбачає, що таке рішення ухвалюють щонайменше три чверті від конституційного складу парламенту після отримання висновку Конституційного Суду про дотримання конституційності процедури, а також висновку Верховного Суду про те, що діяння, в яких обвинувачується президент, містять ознаки державної зради або іншого злочину.

У "Батьківщині" бачать, що таке рішення можуть ухвалити дві третини парламенту, і для цього достатньо тільки висновку тимчасової слідчої комісії.

У розділі, що стосується Кабінету Міністрів, опозиціонери бачать уряд відповідальним перед Верховною Радою, їй підконтрольним і підзвітним. Уряд керується Конституцією, законами, а також постановами парламенту.

Крім того уряд складає повноваження не перед президентом, а перед парламентом.

У редакції Основного закону, який підготувала "Батьківщина", Кабмін, що склав повноваження, продовжує виконувати обов'язки до початку роботи нового сформованого уряду, але не зазначено, впродовж якого терміну Кабінет Міністрів може виконувати обов'язки.

У розділі про територіальний устрій Конституція не передбачає наявності районів у містах; адміністративно-територіальними одиницями є АР Крим, області, міста Київ і Севастополь, райони, громади (сільські, селищні, міські).

У частині формування Конституційного Суду України зміни передбачають, що Верховна Рада України та з'їзд суддів призначають по дев’ятьох членів КС.

Водночас у перехідних положеннях запропонованої редакції Конституції зазначено, що Верховна Рада, обрана на чергових виборах народних депутатів 28 жовтня 2012 року, здійснює свої повноваження до вступу в повноваження новообраного парламенту на чергових виборах останньої неділі жовтня 2017 року.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до міста Синельникового

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА