12:52 01.08.2013

Захист Тимошенко подав до Верховного Суду заяву з вимогою переглянути та скасувати вирок у "газовій справі"

3 хв читати
Захист Тимошенко подав до Верховного Суду заяву з вимогою переглянути та скасувати вирок у "газовій справі"

Захист екс-прем'єра Юлії Тимошенко подав до Верховного Суду через Вищий спецсуд заяву з вимогою переглянути та скасувати вирок у "газовій справі" та відпустити екс-прем'єра на волю.

"Щойно захист Ю.Тимошенко зареєстрував у Вищому спеціалізованому суді заяву Юлії Володимирівни до Верховного Суду щодо перегляду та скасування політично мотивованого вироку в "газовій справі", - повідомив журналістам захисник Ю.Тимошенко Сергій Власенко після реєстрації заяви в суді.

Захисник екс-прем'єра нагадав, що 31 липня набуло чинності рішення ЄСПЛ у справі "Тимошенко проти України", в якому було встановлено низку порушень під час арешту екс-прем'єра в рамках розгляду "газової справи". За його словами, це дає підстави захисту екс-прем'єра очікувати від Верховного Суду скасування "незаконного політично мотивованого вироку" й негайного звільнення Ю.Тимошенко.

С.Власенко також роз'яснив, що, відповідно до чинного законодавства, для того, щоб звернутися до Верховного Суду, потрібен вердикт Вищого спеціалізованого суду про те, що відповідна заява підлягає розгляду. "Незважаючи на абсолютну очевидність того, що ця заява підлягає розгляду, закон надає Вищому спецсуду 15 днів на вирішення питання, чи передавати справу до Верховного Суду", - пояснив він.

Якщо заяву буде передано на розгляд Верховного Суду, то, за словами С.Власенка, цю справу можна розглянути навіть протягом одного дня - все залежатиме від самого суду.

Як повідомлялося, Ю.Тимошенко заарештували 5 серпня 2011 року під час судового процесу в "газовій справі". 11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Ю.Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів із Росією в 2009 році. Екс-прем'єр відбуває покарання в Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року. 9 травня 2012 року Ю.Тимошенко перевели з колонії до Центральної клінічної лікарні №5 (Харків).

У серпні 2011 року до ЄСПЛ надійшла скарга Ю.Тимошенко, в якій екс-прем'єр України стверджує, що її ув'язнення було політично мотивованим, не було судового перегляду законності її тримання під вартою в Київському СІЗО, умови тримання були неадекватними, без надання належної медичної допомоги, вона перебувала під цілодобовим спостереженням.

30 квітня 2013 року ЄСПЛ оголосив рішення у справі "Тимошенко проти України", яке не є остаточним. Суд встановив порушення трьох пунктів ст. 5 (право на свободу та безпеку), а також ст. 18 (обмеження щодо прав) Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини у зв'язку з арештом Ю.Тимошенко у газовій справі. Водночас ЄСПЛ більшістю голосів встановив, що порушення щодо ст. 3 (заборона на тортури) конвенції не було. 30 липня це рішення набуло статусу остаточного.

У вівторок Мін'юст заявив, що рішення ЄСПЛ у справі "Тимошенко проти України" повністю виконане й не передбачає додаткових зобов'язань України. У відомстві також зазначають, що ЄСПЛ не встановив ніяких політичних мотивів у порушенні прав Ю.Тимошенко, і що в рішенні ЄСПЛ відсутні будь-які вимоги щодо звільнення ув'язненої або відправлення її на лікування за кордон.

Захисник Ю.Тимошенко Сергій Власенко назвав позицію Міністерства юстиції юридично необґрунтованою, зазначивши, що ЄСПЛ украй рідко зазначає у своїх рішеннях, якими мають бути додаткові заходи індивідуального характеру, і заявив, що для виконання рішення ЄСПЛ необхідно звільнити Ю.Тимошенко з-під варти.

Він також заявив, що захист екс-прем'єра найближчим часом звернеться до Верховного Суду України з вимогою переглянути та скасувати вирок у "газовій справі".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ за минулий день здійснили 34 обстріли 11 громад Сумської області, одна людина поранена

Агресор завдав удару безпілотниками по енергетичних об'єктах Конотопа та Шостки

У Києві відбувся прем'єрний показ 7 документальних фільмів "Anthem of life"

На Покровському напрямку від початку доби відбито 37 атак - Генштаб ЗСУ

На лінії фронту з початку доби зафіксовано 94 бойових зіткнення - Генштаб ЗСУ

Єврокомісія анонсувала в липні першу виплату з надприбутків від заморожених активів РФ

Окупанти втратили з опівночі на харківському та покровському напрямках 118 осіб і 28 одиниць техніки

Україна та Швеція розпочали переговори для укладення двосторонньої безпекової угоди

У Полтавській області сталася аварія на магістральному газопроводі, пять тисяч абонентів без газопостачання

США співпрацюватимуть з Європою та іншими партнерами щодо санкцій проти Китаю через його постачання Росії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА