12:51 31.07.2013

Найближчим часом захист Тимошенко звернеться до Верховного Суду з вимогою переглянути та скасувати вирок у газовій справі - Власенко

3 хв читати
Найближчим часом захист Тимошенко звернеться до Верховного Суду з вимогою переглянути та скасувати вирок у газовій справі - Власенко

Захист екс-прем'єра України Юлії Тимошенко найближчим часом звернеться до Верховного Суду України з вимогою переглянути та скасувати вирок у газовій справі, заявляє захисник Сергій Власенко.

"Європейський суд з прав людини встановив, що суддя Кірєєв був упередженим суддею. Це означає, що від сьогодні (з моменту набуття чинності рішення ЄСПЛ - ІФ) у захисту з'являються підстави для звернення до Верховного Суду України з вимогою переглянути та скасувати політично мотивований вирок у газовій справі", - сказав С.Власенко на прес-конференції в середу.

Він наголосив, що захист це зробить найближчим часом.

Як повідомлялося, Печерський районний суд Києва 11 жовтня 2011 року засудив Ю.Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів із Росією у 2009 році. Її заарештували під час судового процесу 5 серпня 2011 року. Вона відбуває покарання в Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

У серпні 2011 року до ЄСПЛ надійшла скарга Ю.Тимошенко, в якій екс-прем'єр України стверджує, що її ув'язнення було політично мотивованим, не було судового перегляду законності її тримання під вартою в Київському СІЗО, умови тримання були неадекватними, без надання належної медичної допомоги, вона перебувала під цілодобовим спостереженням у харківській клініці. Заявник спирається на ст. 3 (заборона поводження, що принижує людську гідність), ст. 5 (право на свободу та безпеку), ст. 8 (право на повагу до особистого життя) і ст. 18 (межі застосування обмежень прав) Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

28 серпня 2012 року відбулися відкриті слухання за цією скаргою.

Пізніше, після того, як Вищий спеціалізований суд залишив у силі вирок у газовій справі, Ю.Тимошенко звернулася до ЄСПЛ із ще однією скаргою про порушення її права на справедливий суд у зв'язку з політичними мотивами (ст. 6, ст. 18 Європейської конвенції з прав людини). Провадження за скаргою було відкрито в жовтні 2012 року.

30 квітня 2013 року ЄСПЛ оголосив рішення у справі "Тимошенко проти України", яке не є остаточним. Суд встановив порушення трьох пунктів ст. 5 (право на свободу та безпеку), а також ст. 18 (обмеження щодо прав) Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини у зв'язку з арештом Ю.Тимошенко у газовій справі. Водночас ЄСПЛ більшістю голосів встановив, що порушення щодо ст. 3 (заборона на тортури) конвенції не було.

30 липня це рішення набуло статусу остаточного.

У Міністерстві юстиції 30 липня заявили, що це рішення повністю виконано і не передбачає додаткових зобов'язань України: "На сьогодні можна констатувати, що рішення у справі "Тимошенко проти України" є повністю виконаним та не передбачає здійснення будь-яких інших додаткових дій або зобов'язань України. Так само можна зазначити, що будь-які невиконані Україною зобов'язання за цим рішенням відсутні".

15 липня ЄСПЛ розпочав розгляд справи за другою заявою екс-прем'єра, яка стосується "переважно її кримінального переслідування у зв'язку з укладенням договору купівлі-продажу природного газу". "Перша заява пані Тимошенко... стосувалася її скарг щодо її тримання під вартою. Друга заява, подана 10 серпня 2011 року, стосується питань справедливості кримінального провадження", - зазначено в прес-релізі суду.

Водночас урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ Назар Кульчицький заявив, що рішення за другою скаргою Ю.Тимошенко буде ухвалено не раніше за початок 2014 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Покровськ залишається оперативною метою російських військ, попри відкриття нового фронту на Харківщині - британська розвідка

Лондон передав у дар Україні автомобілі в межах програми Ulez для використання в гуманітарних цілях

Десятеро українських військових пройшли в Нідерландах навчання з обслуговування винищувачів F-16

ДБР викрило правоохоронців із Донецької області, які безпідставно нарахували понад 2,6 млн грн бойових доплат підлеглим

"Суспільне" розширює виробництво власного контенту на "Першому" і продовжить обмін контентом із усіма учасниками марафону "Єдині новини"

Запобіжний захід для заступника міністра агрополітики Дмитрасевича збережено - Апеляційна палата

Від початку доби відбулося 37 бойових зіткнень, найгарячіша ситуація на покровському напрямку - Генштаб

Ініціатива щодо посилення української ППО вже зібрала майже мільярд євро - МЗС Німеччини

США передали Харкову спецобладнання для відновлення електромереж

В Україні активно розвивається серійне виробництво наземних дронів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА