15:42 29.04.2013

Яценюк просить Княжицького вийти з конфлікту навколо ТВі - "Батьківщина"

4 хв читати
Яценюк просить Княжицького вийти з конфлікту навколо ТВі - "Батьківщина"

Голова парламентської фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк звернувся до народного депутата від "Батьківщини" Миколи Княжицького з проханням вийти з корпоративного конфлікту навколо телеканалу ТВі.

Як повідомляє прес-служба партії "Батьківщина" в понеділок, А.Яценюк звернувся до М.Княжицького з проханням "надати можливість власникам остаточно поставити крапку в питанні власності на цей телеканал, а журналістам захистити свої права й право одного з незалежних телеканалів говорити правду в Україні".

Лідер фракції зазначив, що для нього як для політика право власності на телеканал не є визначальним - найголовніше, чи може бути телеканал незалежним, а журналістський колектив реалізовувати право на свободу слова. "У цивілізованому світі зміна власника не приводить до зміни редакційної політики ЗМІ. На жаль, не так є в Україні, де стало практикою, коли разом зі зміною власника правда змінюється на брехню", - сказав він.

Також А.Яценюк висловив переконання, що конфлікт на телеканалі має бути вирішено прозорим та справедливим способом. "Можливо, із залученням незалежних "арбітрів", яких визначить журналістський колектив", - наголосив голова фракції.

У свою чергу, як повідомляє прес-служба партії, М.Княжицький запевнив А.Яценюка, що виходить із конфлікту навколо ТВі до остаточного його вирішення.

Як повідомлялося, прес-служба ТВі 23 квітня поширила повідомлення про те, що новим генеральним директором телеканалу ТВі став А.Шевченко, який змінив у керівництві каналу Н.Катеринчук. Новим інвестором каналу став відомий американський бізнесмен Олександр Альтман, який вважає своїм пріоритетним завданням збереження телеканалу як одного з об'єктивних джерел інформації в Україні.

Між тим власник ТВі К.Кагаловський заявляє про рейдерське захоплення телеканалу та стверджує, що не підписував ніяких паперів щодо продажу телеканалу, документи підроблено.

"Канал я не продав і продавати не планував", - сказав він на прес-конференції у вівторок і повідомив про намір протягом доби розібратися з ситуацією: " Законним чином ми це питання вирішимо протягом 24 годин від того, як ми з вами тут зібралися".

Відсторонена від керівництва генеральний директор ТВі Н.Катеринчук звернулася до міліції із заявою про рейдерське захоплення телеканалу. Крім того, вона заявила, що у зв'язку з рейдерським захопленням телеканалу у вівторок ніякі передачі в ефірі ТВі не виходитимуть.

Журналісти телеканалу оголосили страйк і висунули свої вимоги: перестати заважати їм працювати, назвати реального власника каналу й нікого не звільняти.

Нацрада із телебачення і радіомовлення 11 квітня 2013 року внесла зміни до ліцензії ТВі, згідно з якими ТОВ "Медіа Інфо" (Київ) збільшило свою частку в ТОВ "ТРК "ТелеРадіоСвіт" (Київ), що здійснює супутникове мовлення (телебачення) під логотипом "ТВі", із 43,6% до 100%.

Згідно з документом, замість Миколи Княжицького (став народним депутатом у 2012 році) та Володимира Павлюка (перейшов на СТБ у 2011 році), що вийшли з редакційної ради, а також померлого наприкінці 2011 року Вацлава Гавела, до неї увійшов ведучий каналу Олексій Ліхман.

Станом на вересень минулого року співвласниками ТВі, окрім "Медіа Інфо", були Seradgіll Holdіngs Ltd (49%) і ТОВ "Міжнародна медіа компанія" (Київ) - 7,4%. За даними Нацради, частка Seradgіll Holdіngs раніше була ще вищою - 92,6%.

У свою чергу основним власником "Медіа Інфо" на вересень минулого року була компанія "Вілкокс Венчерз Лтд".

Юристи К.Кагаловського стверджують, що саме він є власником ТВі. Проте екс-гендиректор TВі, народний депутат Микола Княжицький, посилаючись на виписку з держреєстру, заявив, що станом на 19 квітня 2013 року компанія Balmore Іnvest Lіmіted (Лондон) володіла 95% в ТОВ "Медіа Інфо", якому, у свою чергу, належить 100% ТОВ "ТРК "ТелеРадіоСвіт" - телеканалу TВі. Частка Wіlcox Ventures LTD (Британські Віргінські о-ви) становить 5%, хоча донедавна компанія володіла 99% у капіталі "Медіа Інфо", а ще 1% належав її директору Олегу Радченку.

ТВі тривалий час був об'єктом конфлікту в українських і закордонних судах між компаніями, пов'язаними з бізнесменами Костянтином Кагаловським і Володимиром Гусинським. Останній намагався повернути контроль над каналом або вкладені інвестиції.

Однак ще в 2009 році М.Княжицький заявляв агентству "Інтерфакс-Україна", що канал не належить ні В.Гусинському, ні К.Кагаловському. "Відносини існують, але не можна сказати, що вони є власниками каналу", - зазначав тоді генеральний директор TBі, однак не назвав тоді всіх його кінцевих власників.

У 2012 році, після появи в складі власників ТВі ТОВ "Медіа Інфо" на той час гендиректор каналу М.Княжицький пояснив виданню "Телекритика", що введення українських співвласників пов'язано з виконанням норм закону про розміщення політичної реклами, проте кінцевий власник каналу залишився незмінним - це К.Кагаловський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ атакували у Львівській області об'єкти критичної інфраструктури, жертв немає - Козицький

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА