13:15 18.04.2013

Протоколи допиту Кириченка у справі Щербаня не передано суду та захисту Тимошенко, оскільки закон цього не вимагає, стверджують у Генпрокуратурі

3 хв читати

У Генеральній прокуратурі України заявляють, що єдиною причиною, через яку суд не має протоколів допиту екс-помічника колишнього прем'єра Павла Лазаренка Петра Кириченка у справі Євгена Щербаня, є те, що надання цих документів суду не передбачено у вітчизняному законодавстві.

"Щодо ненадання цих протоколів захисту, це також чітко регламентовано в законі. І якщо адвокатам не відомі вимоги та положення КПК, то це не означає, що слідство якось, як вони стверджують, порушує їхні права", - зазначила в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" керівник прес-служби Генпрокуратури Маргарита Велькова.

Вона також зазначила, що "політичні заяви прес-служби політичної партії не мають нічого спільного з процесуальними діями слідства". "Мета таких заяв, я вважаю, - це спроба дискредитації майбутнього допиту, хоча той факт, що свідчення П.Кириченка стали ключовими для американської Феміди, дискредитувати, напевно, складно", - додала представник Генпрокуратури.

За її словами, один з адвокатів екс-прем'єра Юлії Тимошенко вельми некоректно висловлюється на адресу П.Кириченка, "чим уже зараз безпідставно намагається поставити під сумнів правдивість його майбутніх свідчень". "Це можна розцінювати як спробу тиску на свідка", - наголосила М.Велькова.

Вона також додала, що всі матеріали у справі про вбивство Є.Щербаня буде відкрито стороні захисту після оголошення про завершення досудового розслідування. "Це також вимога закону", - наголосила М.Велькова.

Як повідомлялося, захисник Ю.Тимошенко Сергій Власенко зазначив, що станом на 16:00 середи захист не отримав копії протоколів допиту П.Кириченка слідчими Генпрокуратури. Він також неодноразово висловлював сумніви в неупередженості та незалежності П.Кириченка як свідка, оскільки той "давав усі свої свідчення Генеральній прокуратурі спочатку під загрозою життю і здоров'ю його онкохворої дружини", крім того, "так звані свідки ще й отримали від прокуратури доступ до активів, які було заморожено".

У четвер прес-служба партії "Батьківщина" поширила заяву, в якій наголошується, що Генпрокуратура досі не надала захисникам Ю.Тимошенко та суду копії протоколів допиту П.Кириченка. "Усупереч вимогам закону захист не має доступу до матеріалів справи. Це є порушенням базових фундаментальних принципів кримінального процесу, а також міжнародних актів, ратифікованих Україною, зокрема ст. 6 Європейської конвенції прав людини та основоположних свобод", - констатує прес-служба.

Члена виконкому Ліберальної партії, депутата Верховної Ради Є.Щербаня розстріляли 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька після прибуття з Москви. Злочинці втекли з місця події в автомобілі. Є.Щербань, його дружина і механік померли внаслідок поранень. Бортінженер літака помер у лікарні від вогнепального поранення в шию. Правоохоронні органи виключили політичну версію вбивства і як основну розробляли кримінальну.

У квітні 2003 року Апеляційний суд Луганської області засудив до довічного ув'язнення вбивцю депутата Вадима Болотських.

Син Є.Щербаня, депутат Донецької облради Руслан Щербань 4 квітня 2012 р. заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність екс-прем'єрів Ю.Тимошенко і Павла Лазаренка до вбивства його батька.

18 січня 2013 р. генпрокурор Віктор Пшонка заявив про завершення розслідування кримінальної справи щодо вбивства Є.Щербаня, Ю.Тимошенко вручено повідомлення в підозрі її в організації спільно з П.Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів. Санкція статті, за якою їй вручено повідомлення, передбачає довічне ув'язнення. За даними В.Пшонки, Ю.Тимошенко і П.Лазаренко заплатили за вбивство Є.Щербаня $2,8 млн.

Ю.Тимошенко та П.Лазаренко категорично спростовують свою причетність до вбивства.

Наразі в Києві на досудовій стадії розслідування триває допит свідків. Допит П.Кириченка в режимі відеоконференції з м. Сан-Франциско (США) призначено на п'ятницю, 19 квітня, на 16:00.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстріляли Козацьке, постраждали троє людей

Під Вовчанськом ворожий дрон влучив у вантажівку, водій важко поранений - Синєгубов

Австралія виділяє Україні пакет у 100 млн доларів - міністр оборони Марлз

Сирський на зустрічі у форматі Рамштайн розповів про загострення ситуації на фронті та потреби України

Суд заарештував голову Броварської райадміністрації Майбоженка без права застави - Офіс генпрокурора

Голові Броварської райадміністрації Майбоженку, який скоїв ДТП із чотирма постраждалими, висунуто підозру

Найближчими днями в Україні трохи потеплішає, місцями пройдуть короткочасні дощі

Шмигаль ознайомився з процесом зведення фортифікацій на кордоні з Білоруссю у Волинській області

Світ має всі можливості, щоб допомогти збивати кожну ракету і кожен дрон російських терористів - Зеленський

Унаслідок негоди без світла майже 4 тис. споживачів у 28 населених пунктах Сумської області - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА