17:45 09.04.2013

Перший запуск створеної в США за участю України ракети Antares заплановано на 17 квiтня

2 хв читати

Перший, демонстрацiйний, запуск нової ракети-носiя (РН) середнього класу Antares для доправлення вантажiв на мiжнародну космiчну станцiю (МКС), побудовану американської Orbital Science Corp. у рамках мiжнародної кооперацiї за участю України, заплановано на 17 квiтня.

Згiдно з офiцiйною iнформацiєю Orbital Science Corp. з вiдкритих джерел, у рамках демонстрацiйного запуску РН Antares, який заплановано здiйснити з майданчика Середньоатлантичного регiонального космопорту (MARS) NASA на базi Воллопс (Вiрджинiя, США), РН Antares має вивести iмiтатор корисного вантажу на цiльову орбiту висотою 250-300 км з нахилом 51, 6 градуси.

За даними американської компанiї, в 2013 роцi планується забезпечити ще два пуски нової РН.

Згiдно з наявними в розпорядженнi агентства "Iнтерфакс-Україна" даними, влiтку за допомогою РН Antares заплановано здiйснити випробувальний полiт вантажного модуля Cygnus, а наприкiнцi року в рамках угоди мiж Commercial Orbital Transportation Services (COTS) i NASA забезпечити доправлення на МКС корисного вантажу.

За даними американської компанiї, у рамках комерцiйної угоди з NASA Orbital Science Corp. планує здiйснити в перiод до 2016 року ще вiсiм вантажних мiсiй Antares до МКС.

Як зазначають в американськiй компанiї, нова РН Antares покликана забезпечити значне розширення пускових можливостей Orbital, якi компанiя може запропонувати NASA, US Air Force, а також iншим замовникам.

У 2008 роцi українськi ДКБ "Пiвденне" i ВО "Пiвденмаш" (обидва - Днiпропетровськ) пiдписали довгостроковий - до 2019 року - контракт iз американською Orbital Science Corp. на розробку i виготовлення першого ступеня РН Antares для доправлення вантажiв на МКС. За даними з вiдкритих джерел, нова РН виводитиме вантажi до 7 тонн на низькi орбiти.

Вiдповiдно до контракту, українська сторона забезпечила розробку i виготовлення першого ступеня РН, американська сторона вiдповiдальна за другу сходинку, наземний комплекс i маркетинг проекту. Фiнансування програми здiйснюється за участю NASA.

РН Antares буде оснащена ракетним двигуном НК-33, розробленим для надважкої ракети Н-1, проект якої було закрито в 1970-i роки разом iз радянською Мiсячної програмою. На сьогоднiшнiй день американська сторона закупила у РФ близько 40 двигунiв.

За даними українських учасникiв проекту, в перспективi заплановано модернiзацiю РН Antares з метою пiдвищення її енергетичних характеристик.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА