17:35 24.04.2024

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

3 хв читати
Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

Генеральний прокурор України Андрій Костін у середу підписав наказ про затвердження стандарту діяльності прокурорів у сфері захисту інвестицій під час досудового розслідування, повідомив сам генпрокурор на зустрічі з провідними бізнес-асоціаціями та Радою бізнес-омбудсмена у Києві.

"Стандарти – це певний дороговказ, яким чином прокурор має здійснювати процесуальне керівництво у справах, що стосуються суб'єктів економічної діяльності, наприклад, як обшук, до якого слідчі та прокурори будуть вдаватися як до крайньої процесуальної та слідчої дії", - сказав Костін.

За його словами, цей документ важливий, оскільки прокурори розумітимуть, що дотримання або недотримання цих стандартів враховуватиметься в їхній щорічній оцінці і відображатиметься, зокрема, і на їхньому потенційному кар'єрному зростанні. Системні порушення стандартів можуть бути основою для притягнення до дисциплінарної відповідальності, додав генпрокурор.

Він уточнив, що фактично ці стандарти працюють уже місяць, а сьогоднішнє підписання наказу формалізує їхній обов'язковий характер.

Костін наголосив, що стандарти були розроблені спільно з бізнес-спільнотою, тому йому важливо почути реакцію від бізнес-асоціацій щодо скарг та щодо порушення прав бізнесу за минулі три місяці.

"Ще одним, на нашу думку, важливим результатом впровадження стандарту буде те, що формулювання та стандарти як такі з'являться у кримінально-конституційному законодавстві. Саме такі правки ми подали до КПК... Тобто вони знайдуть своє відображення не лише в діяльності прокурорів, а й у діяльності інших правоохоронних органів", - наголосив генпрокурор.

Як повідомлялося, 23 січня цього року президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради Національної безпеки та оборони щодо гарантування економічної безпеки.

Серед іншого було рекомендовано Офісу Генерального прокурора, Державному бюро розслідувань, Національній поліції України, БЕБ, Службі безпеки України провести у тримісячний термін аудит вжитих щодо суб'єктів господарювання обмежувальних заходів стосовно кримінальних проваджень та визначити доцільність їхнього подальшого застосування, а також актуальність відображення інформації про них у публічних електронних реєстрах; а також утримуватись протягом трьох місяців від проведення процесуальних дій у кримінальних провадженнях, якщо таке застосування може заблокувати підприємницьку діяльність.

Цим органом також рекомендовано невідкладно провести аудит зареєстрованих кримінальних проваджень, розслідування в яких здійснюється щодо кримінальних правопорушень, які посягають на функціонування економіки держави, та за результатами аудиту напрацювати ефективні механізми забезпечення захисту підприємництва від можливих зловживань з боку правоохоронних органів.

Офіс Генпрокурора спільно з міністерствами цифрової трансформації та юстиції також отримали рекомендацію забезпечити розробку аналітичного модуля до Єдиного реєстру досудових розслідувань з можливістю публічного доступу до аналітичних узагальнених даних діяльності правоохоронних органів та модуля подання онлайн скарг від підприємців.

Раніше, в середині грудня, громадський союз "Маніфест 42" звернувся до президента України із закликом опрацювати та внести до Ради два законопроекти – про введення мораторію на арешт рахунків та "маски-шоу за участю силовиків" на період дії воєнного стану з винятками справ щодо національної безпеки, а також про надання адвокатам додаткових інструментів захисту підприємців, проти яких порушено кримінальні справи, та обмеження для правоохоронців у сферах, де спостерігається більше зловживань.

Крім того, бізнес зазначав, що надану влітку минулого року з боку влади обіцянка консолідувати функції правоохоронних органів боротьби з економічними злочинами в одному органі – БЕБ разом з його перезавантаженням наразі не виконано.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ запобігла теракту, який росіяни планували здійснити в Києві 9 травня

Окупанти вночі та вранці обстріляли шість громад Сумської області

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 104 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку відбито 24 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила сім ракетних і 108 авіаударів

Генштаб ЗС України: Авіація і ракетні війська завдали ударів по 18 районах скупчення сил противника

У Середземному морі на бойовому чергуванні три кораблі РФ, один із них ракетоносій "Калібрів"

ЗС України за добу ліквідували 1320 окупантів

Ворог обстріляв 14 населених пунктів Херсонської області, поранено четверо людей

За минулу добу окупанти 380 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Російський наступ уздовж кордону в напрямку Харкова має на меті відволікти і закріпити українські сили від інших районів на сході України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА