16:10 29.11.2023

Аванс ЄС за Ukraine Facility на початку 2024 р. може становити EUR7 млрд - заступник міністра економіки

2 хв читати
Аванс ЄС за Ukraine Facility на початку 2024 р. може становити EUR7 млрд - заступник міністра економіки

Євросоюз після затвердження в середині грудня або в січні програми Ukraine Facility для України обсягом EUR50 млрд на 2024-2027 роки і подальшого оперативного затвердження "Плану України" з умовами, які необхідно виконати для надання коштів, виділить аванс у розмірі близько EUR7 млрд для підтримки макрофінансової стабільності України, повідомив заступник міністра економіки Олексій Соболев.

"Передбачено "front-loading": і реформ, і грошей, і передоплату на макрофінансову стабільність, - щось, мені здається, у розмірі EUR7 млрд", - сказав він у Business Breakfeast "Форбс-Україна" в середу.

Соболев зазначив, що в уряді не бачать ризику, що Ukraine Facility не буде затверджено.

"Там просто є технічні моменти, але те, що Європа готова, об'єднана, нас підтримує, і це точно відбудеться, це ми знаємо", - наголосив він.

Заступник міністра пояснив, що після затвердження Ukraine Facility уряд представить "План України", після чого Єврокомісії знадобиться декілька тижнів, щоб його опрацювати. За його словами, з метою мінімізації цього терміну уряд сьогодні максимально погоджує проєкт цього плану з європейськими партнерами.

"Вони кажуть: чудовий план, затверджують графік платежів і поквартальний список індикаторів, які потрібно видати. І видають нам перший цей аванс у бюджет. Після чого кожного кварталу ми спеціальним чином звітуємо, вони це перевіряють 4-6 тижнів і додають гроші в бюджет відповідно до того, скільки реформи виконали", - описав подальше фінансування Соболев.

Раніше представники Мінфіну припускали, що аванс за Ukraine Facility на початку 2024 року може становити близько EUR4,5 млрд.

Загалом Мінфін розраховує на виділення за цією програмою наступного року EUR18 млрд на зовнішнє фінансування дефіциту держбюджету з необхідного $41 млрд.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА