21:40 22.11.2023

Відключень споживачів е/е сьогодні вдалося уникнути завдяки аварійній допомозі з Європи, економія ресурсу вкрай актуальна

3 хв читати
Відключень споживачів е/е сьогодні вдалося уникнути завдяки аварійній допомозі з Європи, економія ресурсу вкрай актуальна

НЕК "Укренерго" у вечірні години середи змушена була вжити крайнього заходу - аварійної допомоги з Європи, щоб уникнути відключень споживачів, повідомив голова правління компанії Володимир Кудрицький.

"На тлі зростаючого споживання вийшло в аварійний ремонт кілька енергоблоків, і "Укренерго" змушена була вдатися до такого кроку як аварійна допомога. Ми її взяли протягом трьох вечірніх годин, коли споживання найбільше, зі Словаччини, Польщі та Румунії, і це допомогло збалансувати енергосистему", - сказав Кудрицький в ефірі телемарафону Єдині новини в середу ввечері.

Він наголосив, що в наступні дні, поки буде мороз, усе ще зберігатиметься дефіцит електроенергії.

"Ми часто говорили, що в нас під рукою є певні інструменти для збалансування енергосистеми. Сподіваємося, що з ремонтів повернеться частина енергоблоків. Також у разі потреби застосовуватимемо аварійну допомогу, щоб в українців було світло", - зазначив голова системного оператора.

Він уточнив, що наявні потужності в енергосистемі ще не досягли свого максимуму з огляду на те, що частина енергоблоків поки що не вийшла також із планових ремонтів.

"Це ще не максимум, може бути більше генерації. Це дуже важливо, щоб був запас міцності і ми могли впевнено проходити холодні дні", - пояснив Кудрицький.

Водночас, за його словами, економія електроенергії залишається дуже актуальним питанням як для бізнесу, так і для населення.

"Побутові споживачі та бізнес мають зараз співставні обсяги споживання, тому необхідність економії стосується однаковою мірою як наших громадян, так і компаній, яких ми просимо за можливістю економити електроенергію, особливо у вечірні години, коли споживання найбільше", - зазначив він.

При цьому Кудрицький звернув увагу на недостатність імпорту, який дозволив би покривати дефіцит у певні години.

Він пояснив, що "Укренерго" забезпечило технічну спроможність імпортувати з Європи до 1200 МВт, а сьогодні, наприклад, максимально було імпортовано трохи більше ніж 500 МВт за одну годину, а в інші - навіть менше цього рівня.

"Це пов'язано, перш за все, з тим, що в Україні ціна нижча за ціни в європейських країнах. Причини недостатності імпорту економічні або регуляторні, оскільки дещо по-іншому ціна формується, тому ми змушені були добирати е/е, що не зайшла як імпорт, більш дорогою аварійною допомогою", - описав ситуацію голова "Укренерго".

Перед цим у своєму фейсбуці компанія розмістила добові графіки споживання, вказавши, що порівняно з теплими місяцями, його картина змінилася, і тепер потреба в раціональному економному використанні електрики є з 9-00 до 19-00, а найкритичніші години - з 17-00 до 19-00, тобто в години добового максимуму споживання, коли навантаження на енергосистему найбільше.

Тож там ще раз закликали раціонально ставитися до споживання електрики, а це означає не вмикати одночасно потужні електроприлади, зменшити час роботи обігрівачів і бойлерів, вимикати світло в порожніх приміщеннях, переносити прання на нічні години доби.

"З огляду на особливості зимового споживання, ми насамперед звертаємося до співробітників офісів, підприємств і великих організацій. Раціональне використання електроенергії протягом робочого дня взимку не лише зменшить ваші рахунки, а й підтримає ослаблену ударами країни-терориста енергосистему", - зазначили в НЕК.

Як повідомлялося, сьогодні вранці "Укренерго" повідомила, що на тлі похолодання фіксує дефіцит е/е і шукає шляхи збалансування енергосистеми.

Тоді ж компанія наголосила, що про застосування графіків відключень поки що не йдеться, але необхідно раціонально ставитися до споживання.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Феросплавні заводи розглядають можливість запуску підприємств після простою з жовтня 2023 року

НБУ в п'ятницю опустив офіційний курс гривні ще на 17 коп. - до 39,72 грн/$1

Акціонери ПФТС схвалили і збільшення СК вдвічі, і можливу здачу ліцензії, біржа розраховує на діалог з регулятором

Кабмін виділив майже 7,2 млрд грн на відновлення енергосистеми України - Шмигаль

Інфляція в Україні у квітні 2024 р. знизилася до 0,2%, у річному виразі збереглася на рівні 3,2% - Держстат

Сольський підбив підсумки за основними напрямами фінансування агросектору у 2022-2024 роках

"Епіцентр" фіксує зростання попиту на зарядні станції в 4,5 раза і готовий до можливого стрибка запитів на генератори

"Нафтогаз" готовий надати свою інфраструктуру для оперативного підключення газової генерації е/е і забезпечити її газом - СЕО

НБУ у середу послабив курс гривні на 9 коп.

Україна увійде наступного опалювального сезону з запасами в ПСГ не менше 13 млрд куб. м – голова Нафтогазу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА