14:46 17.10.2023

Руйнування Росією греблі Каховської ГЕС завдало Україні збитків майже на $14 млрд - звіт уряду та ООН

2 хв читати
Руйнування Росією греблі Каховської ГЕС завдало Україні збитків майже на $14 млрд - звіт уряду та ООН

Руйнування греблі Каховської ГЕС завдало Україні збитків на суму майже $14 млрд, посиливши й без того катастрофічні наслідки повномасштабного вторгнення Росії, свідчать дані комплексного звіту українського уряду та ООН.

Згідно зі звітом, представлення якого відбулося в понеділок у Києві, пряма шкода, заподіяна інфраструктурі й активам, становить $2,79 млрд, а розмір збитків перевищує $11 млрд. Як наголошується, тривалий вплив на довкілля є найбільшою проблемою, а прямі ушкодження інфраструктури й активів були найбільшими в енергетичному та житловому секторах.

Первісна оцінка загальних потреб у відновленні становить $5,04 млрд, і очікується, що ця цифра зростатиме в міру детальніших оцінок. Зазначено, що в короткостроковій перспективі на заходи з відновлення у 2023/2024 рр. знадобиться $1,82 млрд.

Прорив греблі Каховської ГЕС затопив 620 кв. км території в чотирьох областях - Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській та Запорізькій, що вплинуло на 100 тис. жителів. Крім того, було порушено енергопостачання, постачання питної води, зрошення сільськогосподарських угідь і роботу річкового транспорту на півдні України.

Оцінку потреб після катастрофи буде уточнено в рамках наступного раунду Швидкої оцінки завданих збитків і потреб на відновлення (RDNA), яку виконують уряд України, ООН, Світовий банк і Європейський Союз.

Звіт було підготовлено спільно Організацією Об'єднаних Націй та командою уряду України на чолі з Міністерством економіки з внеском групи Світового банку та Європейського Союзу. До підготовки звіту долучилися такі агенції ООН: Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО), Міжнародна організація праці (МОП), Міжнародна організація з міграції (МОМ), ЮНІСЕФ, ПРООН, ЮНЕСКО, Програма ООН з довкілля, Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН), Всесвітня організація здоров'я.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА