12:07 22.09.2023

Сольський: Зернова суперечка - перша, але не остання економічна дискусія при вступі України до ЄС

2 хв читати
Сольський: Зернова суперечка - перша, але не остання економічна дискусія при вступі України до ЄС

Кількість економічних дискусій із наближенням вступу України до ЄС зростатиме, і точитимуться вони здебільшого навколо сільського господарства, оскільки 40% законодавчих норм, що потребують гармонізації, стосуються саме агросектору, повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський.

"Потрібно розуміти, що з наближенням до (вступу України - ІФ-У) до Європейського Союзу у нас кількість економічних дискусій зростатиме. Потрібно виробляти імунітет до них, бути розумними та прагматичними", - сказав він в ефірі марафону "Єдині новини".

Міністр також зазначив, що цього року Україна отримала від ЄС список законодавчих норм, які потрібно підготувати та змінити, і 40% з усього, що необхідно адаптувати для вступу в ЄС, пов'язано саме з сільським господарством і продуктами харчування.

При цьому Сольський наголосив, що останніми місяцями Україна вперше зіткнулася з необхідністю обстоювати свою економічну позицію перед сусідніми державами. "Це перша, але не остання економічна дискусія", - додав він.

Міністр наголосив також, що зернова суперечка із сусідніми країнами - це перший прецедент для України, який викликав таку емоційну реакцію в українського суспільства і політиків.

"Пропоную ставитися до цього так, немов ми зробили пів кроку до останньої лінії перед вступом до Європейського Союзу. Коли ми станемо членом Євросоюзу, так буде завжди. Це нормально за правилами Євросоюзу. Це демократичне об'єднання (...) Це такий процес, який ми ще, очевидно, неодноразово переживемо", - заявив очільник Мінагрополітики.

Відповідаючи на запитання про можливе загострення емоцій навколо українського аграрного експорту під час вступу до ЄС, Сольський висловив думку, що однозначно такі дискусії будуть, але "боятися їх не варто, а треба одразу готуватися, чогось навчатися і на щось зважати".

За словами міністра, робота на рівні Європейської Комісії протягом півроку продемонструвала, що в цьому об'єднанні регулярно проводяться зустрічі аграрних міністрів, на яких постійно відбуваються дискусії.

"Кожна держава має своїх фермерів, має своїх переробників, свої інтереси, які вважає національними. Вони іноді суперечать думці інших членів Європейського Союзу. (...) Якщо ми хочемо бути членом Євросоюзу, потрібно бути готовими публічно, а десь - не публічно захищати свої інтереси", - пояснив міністр.

Як повідомлялося, протягом тижня Сольський провів телефонні переговори з аграрними міністрами Румунії, Болгарії, Словаччини, Угорщини та Польщі, під час яких обговорювалися деталі запровадження посиленого контролю за експортом українських пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи в ці країни після скасування Європейською Комісією обмежувальних заходів. Україна зобов'язана надати сусіднім державам письмові роз'яснення реалізації запропонованих процедур. Наступного тижня переговори триватимуть.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА