17:41 24.05.2023

Україна занепокоєна шантажем Росією членів FATF - Марченко

2 хв читати
Україна занепокоєна шантажем Росією членів FATF - Марченко

Міністерство фінансів України висловлює занепокоєння у зв'язку з повідомленнями про спроби Росії шантажувати країни-членкині Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей (Financial Action Task Force - FATF) напередодні пленарного засідання FATF у Парижі 19-23 червня, де може розглядатися питання про внесення РФ до "чорного" або "сірого" списків.

"Росія вдається до залякування партнерів, і це викликає занепокоєння, але водночас не є несподіванкою. Зіткнувшись із переконливими доказами недотримання стандартів FATF, росія вдалася до шантажу та політичного тиску", - наводяться в повідомленні Мінфіну в середу слова міністра Сергія Марченка.

Він зазначив, що це ще один приклад грубого порушення Росією зобов'язань щодо міжнародного співробітництва та взаємної поваги, згідно з якими члени FATF впроваджують і підтримують стандарти групи.

Марченко наголосив, що занесення РФ до чорного списку FATF сприятиме підвищенню загального рівня комплаєнсу (дотримання вимог) і поліпшенню відповідної сумлінності (due diligence). Це надасть змогу ефективніше протидіяти ризикам, які Росія створює для світової фінансової системи, зокрема відмиванню коштів і фінансуванню тероризму.

За словами міністра, Росія порушує найважливіші рекомендації FATF, наражаючи на серйозний ризик глобальну фінансову безпеку, створює перешкоди для міжнародного співробітництва в запобіганні відмиванню грошей і боротьбі з фінансовими злочинами. Зокрема, вона співпрацює з Іраном і Північною Кореєю, які перебувають під санкціями ООН і в чорному списку FATF.

Росія підтримує терористичні організації по всьому світу і вдається до ядерного тероризму, а також не здатна протидіяти відмиванню грошей, організованій злочинності та корупції, додав Марченко.

Мінфін України зазначив, що після рішення FATF у лютому цього року призупинити членство Росії ризики, які вона створює для глобальної фінансової безпеки, лише зросли, включно з посиленням злочинної кібер-діяльності, військового та фінансового співробітництва з державами, які перебувають під санкціями ООН, розгортанням терористичних організацій в Україні й Африці, активізацією зусиль із обходу санкцій і діями, які загрожують світові ядерною катастрофою.

"Ми віримо в єдність міжнародної спільноти і переконані, що країни-члени FATF зроблять усе можливе, щоб убезпечити себе та світову фінансову систему від зловмисного впливу Росії та ризиків відмивання грошей і фінансування тероризму, незалежно від того, які брудні тактики Росія намагається використовувати", - підсумував Марченко.

Як повідомлялося, у лютому 2023 року, з огляду на продовження торгівлі зброєю з юрисдикціями, що перебувають під санкціями ООН, та зловмисну кіберактивність Росії, FATF оголосила про своє рішення призупинити членство РФ в організації. FATF визнала її дії неприйнятними і такими, що суперечать мандату та основним принципам організації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДП "Ліси України" додали до переліку критично важливих для економіки підприємств

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

Кількість переказів у NovaPay в I кв.-2024 зросла на 18%, транзакцій - на 24%

У "Метінвесті" очікують повернення на робочі місця 6-7 тисяч із 8 тисяч мобілізованих працівників

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

McDonald's планує розширення партнерських проєктів із АЗС

McDonald's готує оновлення ресторану поруч із вокзалом у Києві, шукає ділянку поруч із Львівським вокзалом

"Укрнафта" продовжила реалізацію пального жителям Харківщини за спеціальною ціною до кінця травня

Частка угод із купівлі житла на умовах розстрочки досягла 95% - група DIM

ЄБРР планує покрити до 50% ризику за новими сублізинговими договорами "ОТП Лізинг" на EUR80 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА