16:33 15.04.2023

Мінагрополітики України пропонує Польщі узгодити новий Меморандум про взаєморозуміння для ефективного співробітництва та врегулювання транзиту с/г продукції

2 хв читати
Мінагрополітики України пропонує Польщі узгодити новий Меморандум про взаєморозуміння для ефективного співробітництва та врегулювання транзиту с/г продукції

Міністерство аграрної політики та продовольства України шкодує про ухвалення польськими колегами рішення про тимчасове обмеження експорту в/до через територію Польщі (зокрема, транзитом) сільськогосподарських товарів з України.

"Мінагрополітики завжди виступало і виступає за відкриту, конструктивну та взаємовигідну співпрацю відповідно до Угод про асоціацію та вільну торгівлю між Україною та ЄС", - наголошується в заяві міністерства, оприлюдненій у суботу.

У міністерстві наголосили, що рішення польської сторони суперечить укладеним раніше домовленостям.

"Мінагрополітики зі свого боку завжди з розумінням ставилося до ситуацій у польському агросекторі та оперативно реагувало на різного роду виклики. Тиждень тому ми узгодили, що 4 культури: пшениця, кукурудза, насіння соняшнику та ріпаку до 1 липня 2023 року будуть через Польщу йти тільки транзитом. Цього тижня ми досягли низки домовленостей щодо розвитку взаємовигідного співробітництва в галузі сільського господарства і вирішення проблем логістики та узгодили текст Меморандуму про взаєморозуміння", - зазначається в заяві.

Водночас, незважаючи на розуміння складної ситуації, що склалася у польських фермерів, у міністерстві наголошують, що зараз найскладніша ситуація у фермерів України.

"Саме на території України йде війна, саме українські фермери зазнають колосальних збитків від війни Росії проти України, і саме українські фермери гинуть на своїх полях від російських мін. При цьому українські агровиробники з розумінням ставляться до потреб польських колег, сподіваються на порозуміння та очікують на конструктивний діалог для ухвалення узгодженого рішення", - наголошують у Мінагрополітики.

Наразі розв'язання різного роду питань односторонніми кардинальними діями не прискорить позитивного вирішення ситуації, вважають в українському міністерстві, і наголошують, що між Україною та Польщею і господарюючими суб'єктами не повинно бути жодних непорозумінь.

"Зі свого боку пропонуємо: найближчими днями узгодити з польською стороною новий Меморандум про взаєморозуміння, що враховує інтереси України та Польщі в дусі конструктивного надійного ефективного співробітництва для обох країн і належним чином врегульовує питання транзиту сільськогосподарської продукції територією Польщі", - пропонує Мінагрополітики.

Міністерство також наголосило на готовності до співпраці з польською стороною у проведенні ретельного розслідування будь-яких зловживань, що могли мати місце в цьому питанні та призвели до нинішньої ситуації, яка не відповідає інтересам ані Польщі, ані України.

"Кризові явища мають підштовхнути наші держави до ще тіснішої взаємодії в усіх сферах, щоб усунути першопричину цих проблем - російську агресію. Це дасть змогу відновити та побудувати логістичну інфраструктуру для взаємовигідного торговельно-економічного співробітництва згідно з правилами та принципами поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі між Україною та ЄС", - підсумували в Мінагрополітики.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА