19:32 26.07.2022

ЄС може подвоїти експорт української електроенергії

3 хв читати
ЄС може подвоїти експорт української електроенергії

Європейський комісар із питань енергетики Кадрі Сімсон каже, що вже цього тижня Європейський Союз зможе подвоїти експорт української електроенергії.

Про це вона сказала у вівторок у Брюсселі на пресконференції після закінчення неформальної зустрічі міністрів енергетики країн-членів ЄС з українським колегою Германом Галущенком, яка пройшла на полях позачергового засідання Ради ЄС з енергетичних питань.

"Якщо комерційна торгівля електрикою допоможе Україні компенсувати деякі втрати доходів, то це шлях уперед. Ми не чекаємо якихось певних технічних умов, щоб розпочати торгівлю. Торгівля вже йде", - констатувала вона.

Єврокомісар нагадала, що українська та молдавська мережі електропередач "були синхронізовані з європейською в рекордні терміни". "Я продовжуватиму підтримувати наступний крок – повноцінну торгівлю електрикою з Україною. Перший комерційний транскордонний обмін електрикою розпочався наприкінці червня з Румунією, та зі Словаччиною - у липні. Наразі здібності торгівлі становлять 1500 мегават. Але оператори європейської мережі передач зустрічаються цього тижня і обговорюватимуть подвоєння цієї кількості", - повідомила Сімсон.

У зв'язку з цим єврокомісар висловила думку, що "завдяки таким діям, ми також зможемо компенсувати деяке виробництво потужностей, які тут, в ЄС, повинні бути вироблені за допомогою газу, швидше за все, газу з Росії". "Це – взаємовигідні дії. Але наша співпраця у майбутньому – це не тільки електрика і газ, але ви можете очікувати, що скоро ми будемо готові оголосити про майбутню співпрацю у сфері чистих газів, відновлюваних газів. Це ринок, який розвиватиметься в Європі, і Україна має чудові можливості стати нашим торговельним партнером у найближчі роки", - пояснила вона.

Сімсон також повідомила, що Група високого рівня з питань інтеграції енергетичних ринків Україна-ЄС відновить роботу у вересні, "пришвидшуючи необхідні реформи". "Це буде ще важливішим, оскільки зараз Україна має статус кандидата в ЄС з чіткою європейською перспективою", - зазначила єврокомісар.

Крім того, вона наголосила, що Україна має найбільші газові сховища у Європі. "І це в наших спільних інтересах їх використовувати з метою безпеки постачання", - вважає Сімсон.

Зі свого боку, міністр енергетики України Герман Галущенко, за участю якого проходила пресконференція, зазначив, що Україна має можливості зберігати у своїх підземних сховищах газу понад 12 млрд газу для європейських компаній "у досить безпечних місцях".

Водночас, Галущенко наголосив, що українська газотранспортна система могла б гарантувати постачання газу на рівні тих обсягів, які транспортуються до Європи через Північний потік-1, "якщо росіяни його закриють".

"Ми навіть під час війни гарантували безпеку постачання тих обсягів, які йдуть через українську трубу, і це було нашим зобов'язанням перед європейськими партнерами. Ми виконуємо це зобов'язання", – наголосив міністр енергетики.

Щодо експорту української електроенергії, то, за його словами, вона сьогодні є прямою заміною російського газу.

"Сьогодні ми експортуємо 100 МВт до Європи. Але технічно ми вже могли б збільшити до 1,5-1,7 тис. МВт, розуміючи, що це може замінити до 5-6 мільярдів кубометрів російського газу українською електроенергією", - сказав він.

Крім того, Галущенко наголосив на поведінці російських окупантів на майданчику Запорізької атомної станції.

"Те, що вони роблять там, називається ядерний тероризм. І тому ми повинні усвідомлювати, що в 21 столітті тільки одна країна може поводитися як терорист. І це питання ядерної безпеки. Це питання не тільки між Україною та Росією, це питання всього світу", – наголосив глава Міненерго.

Як повідомляла Енергореформа, зараз комерційний експорт проходить до Румунії та Словаччини на потужності загалом 100 МВт. Водночас, за даними джерела Енергореформи в уряді, у найближчій перспективі відкриття Європою 28 липня додатково ще 100 МВт експорту, а у серпні додадуться наступні 100 МВт.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

Тарифи на зберігання газу в ПСГ України залишаться незмінними до 1 квітня 2025 р. - "Нафтогаз"

Німеччина готує довгостроковий контракт на СПГ з ОАЕ

Рахункова палата: війна, пожежі та вирубка дерев завдали Україні збитків майже на 23 млрд грн

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА